Как да разделите сметката в ресторанта

Полезни съвети за различни ситуации

20.11.2016

Независимо дали водите клиент на вечеря или сте на обяд с нов приятел, или споделяте храната с колеги и роднини, неловкостта идва тогава когато дойде сметката и всеки мълчаливо се чуди, “Кой плаща?” Всъщност има си някои норми и е добре да ги знаем за да не изпадаме в неловки ситуации и да се изложим пред колеги, партньори, роднини.

Как да разделите сметката в ресторанта – няколко възможни сценария

Трима експерти Даян Готсман (национален експерт по етикет и основател на The Protocol School of Texas), Дейвид Уеливър (основател на The Protocol School of Texas) и Патриша Напиер-Фицпатрик (основател и президент на The Etiquette School of New York) дават отговор на въпроса “Кой плаща” в 10 често срещани ситуации.

1.. Вечеря за първа среща

Който е инициирал срещата, трябва да плати сметката. Но все пак се очаква момчето да поеме разходите, за да направи добро впечатление.

2.. Вечери тип “двойна среща”, когато излизате по двойки 

Сметката се разделя поравно между двойките.

3.. Вечеря с гаджето

Може да се редувате с плащането на сметките или да си ги разделяте.

4.. Бизнес вечеря

Този, който е инициирал срещата трябва да плати сметката.

5.. Вечеря с познат

Разделете поравно сметката, ако цените на консумираните ястия и напитки са близки. Няма да е оскърбително и ако поискате всеки отделно да заплати своята част (по-малка или по-голяма).

Как да разделите сметката в ресторанта

6.. Вечеря с близък приятел

Разделете поравно, ако консумираните неща са близки по стойност. Понякога по-прието е близките приятели да се черпят един друг, като се редуват с плащането на сметките.

7.. Вечеря за рожден ден

Ако празнувате собствения си рожден ден, естстествено трябва да платите. Все пак вие сте този, който е поканил своите гости на лично празнество.

8.. Вечеря с колега

Обикновено всеки сам плаща своята сметка.

9.. Вечеря с близък роднина

Ако вечеряте с родителите си, едва ли бихте могли да ги убедите да не платят. Те с готовност и желание поемат разходите по вечерята. Ако вечеряте с братовчед или друг роднина, който не ви е от най-близките, вероятно ще е по-удачно да разделите сметката.

10.. Вечеря със свекърите/тъстовете

Очаква се най-възрастният да поеме разходите по сметката. Ако разбира се другото семейство иска да плати, няма да е обидно или непочтително.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.