Как да рекламираме?

Кратко ръководство, как да рекламираме качествено

20.04.2013

Рекламата е едно от гениалните изобретения на хората, занимаващи се с бизнес. Известно е, че всеки може да произвежда продукт, но единствения начин той да достигне до повече хора, е като го рекламираме.

Традиционен, лесен, удобен и сигурен начин да рекламираме, е чрез нещо много просто – рекламния проспект или познат още като диплянка. Има 3 неща, които задължително трябва да посочите, изработвайки тази хартиена реклама – лого на фирмата и лесно за запомняне име, продаващ текст и подходящ дизайн. Можете да се справите сами с тази задача, за което ще ви дадем основни насоки. Другият възможен вариант е да потърсите рекламна агенция, но това няма да ви струва евтино. По тази причина, ние ще се опитаме да ви дадем “рецептата” за рекламен проспект.

Как да рекламираме благодарение на рекламните проспекти

Логото

Как да рекламираме добре бизнеса си?

Оригинално лого

Понякога това се оказва много трудна задача, особено, ако не си се занимавал с Photoshop, например. Тук важна е идеята – тя трябва ясно да изразява смисъла на това, което предлагате с една изчистена и опростена картинка. А хрумне ли ви подходяща идея, може да я нарисувате на лист и да я покажете на приятел дизайнер или пък, да започнете да гледате обучителните клипчета в Youtube и да се борите сами с лошия Photoshop.

Вижте някой полезни статии за дизайн

Името

Рекламирайте името си!

Името е от значение

Кратко, звучно и ясно. Хубаво е да е говорящо, тоест да носи смисъл (VIP – винаги иновативни и позитивни) или да е толкова завладяващо, че продуктът да се асоциира с името, само при неговото споменаване (Coca-Coal). Има и друг начин за “насаждане” на идеята за определен продукт в съзнанието на потребителя. За да рекламираме според него, обаче, имаме нужда от мултимедийна реклама. Сетете се за подсвиркващия Mr Proper.

 

Текстът

Когато рекламирате използвайте оригинални послания

Използвайте оригинални послания

При изготвянето на брошурата е важно да бъдете достатъчно изчерпателни, но да не използвате дълги текстове. Това е изкуството на кратките изречения, които дават много информация и продават. Трябва да сте креативни в този смисъл, защото да се измисли страхотен текст не винаги е толкова лесна работа.

 

Дизайнът

Как да рекламираме благодарение на красив дизайн?

Използвайте “красив” дизайн

Шаренийка да има. Е, не толкова буквално, де. Важното тук е да намерите правилната цветова гама, която да има общо с това, което рекламирате и да съчетаете цветовете по-подходящ начин, за да не дразнят окото и в същото време да бъдат атрактивни и привлекателни. Може да добавите и картинки, стига да се вписват в темата.

Рецептата

До сега обрисувахме общата рамка, а тук ще ви дадем и една “рецепта”, която може да се прилага във всеки вид реклама.

Пълно наименование на системата.

Име на фирмата, организацията, марка – името на марката да е кратко и звучно, да се запомня лесно.

Секции

Продуктът/системата/ е предназначена за…………………. предметна област – трябва да посочите в самото начало къде оперира вашата система, а не да карате потребителя да търси, докато се отегчи и изхвърли рекламата.

Продуктът/Системата ще ви позволи………………. – очертава се функционалността и точно кои дейности обхваща системата; тук се добавят и скрити рекламни послания.

Как да рекламираме?

Лого на компания, продаваща обувки, с обувка между буквите t и s.

Рекламата трябва облъчва с възможни обещания. Трябва да има цифров измерител – С Активия ще свалите килограми за 14 дни.

За ефективно използване на системата/продукта са необходими…………… – Необходимо е например, да ядете Активия 14 дни, преди да видите резултата.

Системата е предназначена да се ползва от потребители с …………. квалификация – за много продукти не е необходимо, но ако продавате програмен продукт, ще е необходимо да уточните квалификацията на хората, които ще го използват.

Бонуси – какво се предлага, така че клиентът да се почувства специален – всички знаем за бонусите, а всеки обича да получава подаръци. Например, купуваме си паста за зъби и ни изненадват с подарък – четка. Не, че не е предварително калкулирана в цената. Е, някои са наистина подарък. Важното е, че потребителят се чувства специален и най-вече, спестява бъдещ разход за нещо, което му се подарява сега.

За контакти – име, телефон, е-мейл – тук е важно да посочите лице за контакт. Нека вашите потенциални клиенти си общуват с реален човек. Това ще им даде сигурност и ще се изгради по-успешна комуникация.

За нас – партньори и клиенти – много е важно да посочите партньорите и клиентите си. В много от случаите, точно тази част от проспекта, ще продава най-успешно вашия продукт.

Автор: Анелия Мъглева

Етикети:

За автора

Списание VIP