Как да се противопоставим на изкушенията

И да бъдем победители в живота

08.05.2017

Самоконтрол – също известен като воля, дисциплина или решителност, тази полезна черта е умение за цял живот, което трябва да овладеем. Самоконтролът ни помага да преодолеем примамливите ситуации в живота.

Как да се противопоставим на изкушенията и да придобием самоконтрола, необходим за преодоляване на почти всяка ситуация

Какво е самоконтрол?
Истинското определение за самоконтрол е да контролираш емоциите и желанията си, особено в трудни ситуации. Psychology Today определя този инструмент като „… способността да покоряваме нашите импулси, за да постигнем дългосрочни цели“.

Самоконтролът може да ни помогне да контролираме нашите емоции и да ни попречи да правим това, за което ще съжаляваме по-късно (като яденето на вкусен шоколадов пудинг, когато се опитваме да спазваме диета). Упражняването на самоконтрол или воля в тези ситуации в крайна сметка води до успех и голямо постижение.

Защо самоконтролът е толкова труден?
Има проучвания, които показват, че самоконтролът е много изтощителен. Всяка задача или ситуация, която изисква внимание, всъщност изпитва нашето търпение и самоконтрол. Ето защо след труден ден на работа, е по-вероятно да загубите този контрол, когато се приберете вкъщи (под формата на преяждане например).

Човешките същества искат да се връщат към стари и познати неща, които са удобни за тях. Така че всякакъв вид промяна или нова рутина, която използва много от нашия фокус, изпитва нашия самоконтрол.

Как да разберете дали се справяте добре със самоконтрола?
Кои са предупредителните признаци, че вашият самоконтрол работи на ниско ниво?

– възбуда

– раздразнителност

– липса на търпение

– проблеми с концентрацията

– неприятни мисли

Как да се противопоставим на изкушенията

Самоконтролът е много труден и изтощителен

Ако намирате себе си в тези признаци, ето какво да направите:
1.. Практикувайте ситуации, които упражняват самоконтрол

Практиката ни прави перфектни. Подходящи ситуации, които упражняват самоконтрол са устояване на глада за сладко или устояване на желанието да проверявате фейсбука си през 10 минути.

2.. Разсейвайте се от изкушителни мисли и ситуации

Когато се появи ситуация, която е изкусителна, намирането на добро разсейване (като разходка или телефонен разговор с приятел) ще помогне да се избегне лошото поведение.

3.. Грижете се добре за себе си

Когато самоконтролът е изчерпан, е лесно да се върнем към лошото поведение. Чудесен начин да предотвратим това, е да се грижим повече за себе си. Здравословно хранене, спорт и прием на повече витамини и кислород.

4.. Променете средата си, за да намалите изкушенията

Чрез намаляване на разсейванията или изкушенията в околната среда, няма да е необходимо да упражняваме толкова много самоконтрол. По този начин увеличаваме фокуса и енергията си върху по-важни неща.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.