Как да сме перфектни на снимките си

Съвети и техники

30.01.2015

Несъмнено всички имаме хубави снимки. Но как все фотос да стане идеален. Такъв, какъвто си го представяме. Как да се докоснем до грацията и професионализма на любимите модели, певици, актриси и други успели жени, на които се възхищаваме. Истина е, че има хора, които са по-фотогенични от други. По-умело общуват с камерата и по-добре разбират и изпълняват напътствията на фотографа, който ги снима.

Тъй като има много поводи (включително и чисто любителските кадри), които предполагат снимане, позиране и т.н. като баловете, които предстоят, сватби (както вашата собствена и такава, на която сте гости), кръщенета, семейни събирания, празници или персонална фотосесия. Винаги се намира по някое лице (къде професионален фотограф, къде не), което иска да увековечи момента. Как да изглеждаме възможно най-красиви, жизнерадостни и фотогенични точно в този момент?

Как да сме перфектни на снимките си – съвети и техники

1. Наспете се – повечето поводи предполагат първоначална известност, т.е. знаете, че ще има фотограф, знаете кога, точен ден и час. Сънят е най-професионалният козметик, който можете и сте длъжни да си осигурите. Много е важно да имате свеж и отпочинал вид. Ако мислите, че можете да станете рано сутринта и още преди кафето да отидете да ви снимат и да изглеждате добре – няма да стане. Фотошопът помага, но не ви съветвам да се опирате единствено на него. Да отидете на фотосесия или на снимки по повод някакво събитие след работно време, също не е добра идея. Уморен вид, уморено излъчване, размазан грим и не дотам красива прическа. Спестете си го. Няма да се получи. Всичките ви действия и усмивки ще са пресилени и изкуствени, защото силите ви вече ще са на привършване. Не се заблуждавайте – хубава снимка изисква усилия. Така че, най-добрият вариант е да се наспите добре, да се разсъните добре. Кафе, хапване, приготовления… нека всичко това бъде съобразено. Специално обръщам внимание на храната. Силно препоръчително е да хапнете. Почти всички сме били по сватби и знаем колко много обикаляне, стоене и размотаване има преди да се седне на маса. Съчетайте това с един горещ ден и положението може доста да се влоши. Един съвет – пъхнете в чантичката си един сникърс или някакво друго малко десертче и когато усетите глад, винаги можете да си похапнете.

2. Избягвайте силните тонове (дрехи, грим) – Започваме от грима: правило номер 1 – никакъв лъщящ фон дьо тен. Ще изглеждате нелепо на снимките. Спестете тежкия грим, особено ако снимките се правят през деня. Винаги помнете златното правило очи или устни: ако сте сложили повече грим върху очите си, за устните използвайте безцветен гланц или нищо не слагайте- и обратно. Ако очите ви са гримирани само със спирала и очна линия, може да сложите червило. Никога и двете. Гримът трябва да е много балансиран и съобразен с облеклото. Тук трябва да спомена и лака за нокти, който често се подминава. Неговият подбор също е важен, защото това е един от детайлите, които винаги се виждат на снимките. Най-стилният маникюр си остава френският. С него никога няма да сбъркате. Избягвайте шарените и ярки цветове. Често като нюанс се разминават с облеклото и това си личи. Не прекалявайте и с аксесоарите, освен ако тоалетът ви не е много семпъл. По-големите аксесоари могат да създадат отблясъци, а вие ще изглеждате натруфени. Фотоапаратът улавя всичко, затова трябва да знаете как да прикривате недостатъците си. Ако дадена дреха не ви е точно по мярка, но като цяло не личи, снимката обезателно ще покаже това неравновесие, затова нека дрехите ви бъдат вашият размер.

Как да сме перфектни на снимките си

Снимка: pixabay

3. Скриване на недостатъци и показване на предимства – трябва да сте наясно кое у вас е красиво, към кое имате сантимент и кое не ви кара да се чувствате добре и искате да прикриете. Например как предпочитате да ви снимат – в профил или в анфас. Ако е първото, то кой е по-красивият ви профил – левият или десният. Когато знаете това просто извъртате любимия си профил към фотоапарата. Ако имате красиви крака – нека ви снимат в цял ръст. Ако не знаете къде да си сложите ръцете – талията е най-подходящото място. Старайте се да има и лека извивка. Правилната походка на моделите при дефилиране е с ръце на талията (не на кръста).

4. Усмихвайте се и бъдете естествени – както стана ясно, камерата улавя всичко, включително и емоциите ви. Така че ако изглеждате отегчени или незаинтересовани, това ще се “хване” и на снимката ще изглеждате…. грозни. Флиртувайте с камерата. Гледайте я сякаш е любим човек. Вложете емоция. Спомнете си нещо или мислете за нещо, което пресъздава емоцията, която искате да предадете на снимките си. Трябва да сте максимално спокойни и отпуснати, особено в лицевата част. Всяко напрежение, води до сбръчкване на отделни части на лицето, а това е ужасно. Лицето ви трябва да е идеално. Не ви препоръчвам нито упражнения пред огледало, нито фрази от типа “зеле” и т.н. Каквато и физиономия да упражнявате вкъщи, няма да я докарате пред обектива. Само ще си мислите как точно се правеше и няма да успеете да се отпуснете.

Вижте още: Модната троица

5. Разгледайте сайтове или фотосесии на модели – разбира се не пречи. Малка е вероятността да се получи при вас аналогично, дори да го правите в домашни условия и по същия начин. Но чуждите снимки дават идеи и вдъхновяват.

И най- важното…

6. Вложете креативност – това сте вие. Вашите снимки. Забавлявайте се. Не мислете толкова колко сполучливи ще са снимките. Със сигурност бракът ще е доста, но ще се “родят” и някои попадения. Имайте предвид, че понякога дори при позиране и точни наставления на 50 кадъра се получават 5 сполучливи, от които 2 идеални.

Постарайте се за идеалните снимки и ще останете доволни!

Етикети:

За автора

Стефани Евгениева

Здравейте! Казвам се Стефани и тази година завършвам Индустриален бизнес в УНСС. Въпреки образованието си изпитвам една огромна и необяснима любов към думите и всеки възможен начин за тяхното изразяване. Вярвам, че изкуството и особено писателското изкуство, е по- особено състояние на ума и душата и когато срещаш съмишленици, искащи да разпространяват това изкуство с толкова старание, усърдие и любов, трябва да ги подкрепиш. Обичам да пиша за много и различни неща. Едно от тях е модата, но не от суетност, а от вяра, че винаги вътрешната и външната красота трябва да вървят рамо до рамо, за да носят хармония. Достоевски го казал най- добре: "Красотата ще спаси света"!