Как да спазим плана си към целта + съвети и упражнения

“Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля.”

17.02.2014

А ти, читателю каква цел си си поставил за утрешния ден? Какви са приоритетите и головете, които трябва да отбележиш, за да си една крачка по-близо до великата цел на живота си?

Ако тези въпроси те карат да се чувстваш неловко, най-вероятно не си се и замислял за целта, а още по-малко за реализирането и.

Как да излезеш от неловката ситуация на безцелно съществуване? Ние ще се опитаме да ти помогнем.

Първо: Прочети 1-ва част на този материал „Поставете си цели и ги преследвайте + практически съвети“.

Второ: Продължи да четеш по-надолу.

След като вече запознахме с няколко трика как лесно да определите бъдещите си цели, сега е време да пристъпим към изпълняването им.

Ето как да спазим плана си към целта

  1. Запишете целите си ясно и кратко формулирани;
  2. Поставете за всяка една краен срок. Ако е по-дълга може да предвидите и съб-срокове.
  3. Предвидете забавяния, заради неочаквани пречки.
  4. Организирайте списъка си по приоритети. Кое трябва да се направи първо, кое второ,..
  5. Създайте си навика да се концентрирате върху една от целите и да не я оставяте (започвате друга), докато не е напълно завършена.

Веднъж изяснили целите си, трябва да сте наясно с реалистичното им изпълнение. Първите няколко месеца започнете с поставяне на малки, кратки цели, които ще са само опора за надграждане до по-голямата идея и мисия.

В никакъв случай не се отчайвате след първия неуспех, такива ще има много! Пътят до върха е осеян с пречки, падаш за да станеш и да продължиш напред по-силен и по-решителен. В такива случаи един мой любим цитат, насочен към хората които се надсмиват над чуждия провал е „Не се смей на този, който прави крачка назад – може да се окаже че се засилва.”  Ако прочетете историите на някои от най-влиятелните хора, ще видите колко много пъти са се проваляли преди да станат, това което света познава.

Но след неуспех неизменно стимулацията пада рязко. Лесно упражнение за да  се поддържате мотивирани е да се поглеждате всеки в огледалото и да и казвате „Аз мога да изпълня целта си!“.

Малкият успех също може да бъде дестимулиращ. Ще си кажете защо. Защото вече сте се успокоили, че сте постигнали една част от целите си и това може би е достатъчно. Но имам неприятна новина за Вас. Това е просто вътрешна самозаблуда, продиктувана от онази част на Аз-а, която я е страх да предприеме следващата по-голяма и рискована крачка.

Не спирайте да се обогатявате с нови знания. Това ще поддържа духа Ви и ще стимулира мозъчната дейност. Лесно упражнение в тази насока е да си определите четиво и брой страници за всеки ден. Да речем за днес сте решили да се обогатите с нови знания в областта на психологията. Поставете си за цел да прочетете поне 10 страници този ден и в последствие констатирайте резултата. Когато човек има зададен краен срок и норма, мотивацията скача с около 45-60%, в зависимост колко сериозно приемаме задачата.

Споделете целите и мечтите си с най-близките си хора – майка, баща, брат, сестра. Веднъж поставили пред тях амбициите си, ще се чувствате длъжни да ги изпълните, за да не ги разочаровате. Но не се чувствайте и твърде задължени, а поддържайте непрестанния диалог помежду си. Те ще Ви помогнат в момент на затруднение и ще Ви побутват напред.

“Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля.” – Махамата Ганди

Очаквайте в следващата част – какъв е “Пътят към богатството”.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.