6 лесни начина да спестите повече пари

23.03.2014

За много хора е трудно да спестяват пари и в повечето пъти се случва финансите да свършат още преди края на месеца. В години на икономическа криза е много трудно да планираме месечните разходки и да пестим пари. Факт! Ако искаме да оцелеем, то трябва да затегнем коланите, но въпросът е как? Ами… чрез спестявания. Да, с растящите битови сметки, икономическата криза и скоростта на повишаване на инфлацията ще кажете, че е невъзможно да спестяваме пари, но всеки проблем си има решение! Може да използваме някои промени в месечните си разходи и да облекчим натоварването в края на месеца. Представяме Ви някои лесни и безболезнени начини да спестите повече пари и да бъдете малко по-богати в края на месеца. Посочените по-долу съвети са безобидни малки промени, които могат да увеличат спестяванията ви в края на месеца:

Ето и 6 лесни начина да спестите повече пари:

Планирайте месечния си бюджетпървата стъпка е да създадете месечен бюджет и да определите каква сума искате да спестявате всеки месец. Започнете като напишете на един лист цялостните си месечни разходи, включително битовите сметки, разходите за храна, заеми, кола и други подобни разходи. След като знаете къде отиват парите ще ви бъде по-лесно да направите разграничение между необходимите  и не толкова важните разходи.

Яжте домашно приготвена храна – вечерята навън е забавна, вкусна и страхотна, но за съжаление това е един от най не икономичните решения. Много хора редовно се хранят на вън като отделят по 7-8 лева на ден за обяд или вечеря, но замисляли ли сте се колко лесен и бърз начин да спестите малко пари е, когато си приготвяте храната вкъщи и я взимате в офиса или мястото, където работите? Да не говорим, че може да си приготвяте пресни и здравословни храни и да избегнете негативните ефекти от сандвичите, пиците и дюнерите. Пробвайте го за една седмица и вижте колко пари сте спестили.

Вижте най-здравословните храни Пазарувайте разумно за да пестите повече пари

Бъдете разумни, когато пазарувате – направете си списък с нужните продукти и се придържайте към него. Доказано е, че импулсното пазаруване е враг номер едно на месечния бюджет. Планирайте предварително и избирайте умно. Взимайте си по-здравословни храни, а не чипсове, замразени храни и т.н. Наблягайте на сезонните продукти като по този начин не само ще спестите пари, но също така ще се храните и по-здравословно.

Преминете към основните пакети – наистина ли имате нужда от 1000 спортни, филмови и лайфстайл канали в цифровия си пакет? Имате ли нужда от хиляди безплатни смс-и? Планирайте вашите нужди и разберете от какво в действителност се нуждаете. Откажете се от услугите, които не ползвате  и ще спестите пари от ненужни разходи.

Пестете пари от енергия – с растящите сметки за електроенергия, от съществено значение е да се вземат някои мерки. Може да ви се струва смешно или маловажно, но използването на нощната енергия е доста добра стратегия. Нищо не губите ако пускате бойлера само вечер, както и пералнята, нали? Също така ако започнете да гасите лампите в помещенията, където няма никой също ще допринесе за спестяването ви от електроенергия. Започнете да инвестирате и в енергийно ефективни уреди и след време те ще ви се отплатят чрез спад в сметките за тока. Как да пестим пари от електоенергия Левче кефче – последно, но не на последно място, всяко едно левче е от значение и може да допринесе за по съществена сума в края на месеца. Използвайте добрата стара тактика, а именно касичката. Това е един от най-забавните начини да спестявате пари.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването