Как да стимулирате уважението към хората в работата

Няколко конкретни стратегии

09.03.2017

Понякога темата за уважението на работното място предизвиква само празни погледи и излишни спорове. Идеята е напълно очевидна, поради което си мислим, че дори няма смисъл да я обсъждаме. На всички лидери им е ясно, че ако се държат добре към хората си, те ще се държат добре към клиентите на компанията. Всички успешни лидери осъзнават факта, че служителите надминават себе си, когато чувстват, че за тях се грижат, че им вярват и ги ценят. Всички ние осъзнаваме факта, че хората искат да работят в организация, в която могат да се развиват, да имат приятели и да се държат естествено. Но наистина ли го осъзнаваме толкова добре?

Представяме ви няколко стратегии как да стимулирате уважението към хората

Може би доста лидери осъзнават важността на този въпрос, но колко от тях се замислят за уважението, което се носи в офисите им? Може би важността на този въпрос в организациите все пак не е толкова дълбоко осъзната, затова чрез тази статия ни се отдава прекрасна възможност да ви замислим.

Как да стимулирате уважението към хората в работата

Уважението е приоритет в офиса

Редица изследвания показват, че хората, които се чувстват най-уважавани, са и тези, които изпитват най-силна лоялност към компанията си. А в свят, където да привлечеш и по-важното да задържиш талантливи и кадърни хора, е един от най-решаващите фактори за успех, всичко, което поражда повече лоялност, задължително трябва да бъде направено от страна на мениджмънта.

Вижте още: Как да подобрим работната атмосфера

Да се отнасяте добре към хората е страхотно изживяване. Да накарате колегите си в екипа да се чувстват специални е задача номер едно в мисията ви като лидери. Ето и няколко конкретни стратегии за стимулиране на уважението към хората в работата:

  • Казвайте „моля“ и „благодаря“.
  • Не закъснявайте – точността е белег на великите;
  • Възнаграждавайте отличната работа;
  • Станете блестящи слушатели;
  • Обучавайте колегите си и им помагайте да реализират потенциала си;
  • Пращайте благодарствени бележки;
  • Поощрявайте искреността и казването на истината;
  • Разрешавайте на хората да поемат рискове и им давайте свободата да се провалят;
  • Насърчавайте креативността и автентичността;
Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването