Как да създадем хипотеза в UX Design

Всичко започва с процес. Накарайте процеса да работи!

18.05.2014

В предните две статии свързани с UX Design ви запознахме с някои от най-важните неща, обвързани с тази наука. Научихме за принципите и функциите на “потребителското поведение”, както и какво точно е то. Както ви обещахме, сега ще ви представим няколко съвета как да създадете хипотеза, а след това и как се създава “измислена” персона.

Да започваме с примерен шаблон за хипотеза:

Ние вярваме, че като извършим това конкретно действие, отнесем го към тези конкретни персони, ще достигнем тази бизнес цел. Ще знаем, че нашата хипотеза е вярна, когато нашите клиенти ни дадат тази обратна връзка.

Как се създава “измислена” персона и за какво служи тя:

Персоните са прототипи на истински съществуващи хора. Всяка голяма фирма си създава персона/прототип, чрез която рекламира услугите/продуктите си.

Как се създава "измислена" персона в UX Design

Как да създадем “измислена персона”

Създайте си измислена персона. Дайте и име, опишете къде живее, какво учи и т.н. Измислете й ежедневни проблеми. Измислете тяхното решение. Накарайте тази персона да почне да живее. После измислете решение на нейните проблеми. Тук нашата услуга/продукт трябва да е решението спрямо точно тази персона.

Вижте още: Какво е User experience и разликата му с Interaction design

Ето и един страхотен пример за “измислена” персона от Dolby:

Как да създадем хипотеза в UX Design

Пример за измислена персона от Dolby

Фокусирането върху бизнес цели и определянето на коя бизнес цел да се фокусираме първо, от която да си извлечем проблем и предположение, след това да направим хипотеза, което всъщност е конкретната ни задача, върху която трябва да работим също не е лесна задача.

Бизнес целите са доста абстрактни:  

– Как да увеличим средната посещаемост на нашия сайт на месец;

– Колко бързо се зарежда страницата ни;

– E-mail кампанията ни колко човека има;

– Колко обаждания за техническа поддръжка имаме? Как да го намалим?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването