Как да създаваме креативни идеи

Възпламеняване на силата на творчеството

12.01.2015

Има различни техники за творчество, които окуражават оригиналните идеи и различното мислене. Някои от тези техники изискват група от хора, а други може да постигнете самостоятелно. Повечето използват асоциации, които се движат между целта или проблема, сегашното състояние и формата за стимул. Най-важното е да съумеете да си направите комплект от инструменти за творчество, които са готови за използване по всяко време.

Много от великите научни открития са извършвани от велики мислители, които са развили творческото си мислене. Алберт Айнщайн например е използвал някаква форма на провокация, която е довела до идеите за неговите теории на относителността и електромагнетизма. Алегзандър Флеминг е използвал метода с асоциациите, когато една вечер погледнал мръсните си инструменти и видял как се образува малко плесен, което довело до откриването на пеницилина, докато Чарлс Гудиър открил своята новост, когато не я търсел – изсипването на малко нагорещена гума довело до процеса на вулканизация. Всички тези гении са импровизирали и благодарение на видовете творчество са им хрумнали такива креативни идеи, които са променили света.

Как да създаваме креативни идеи, благодарение на различните видове творчество

Има два основни подхода към творчеството:

Логическо мислене – то е структурирано и програмирано и следва ясни и последователни процедури. Изключително ефикасно е за подобряване на нещата, тъй като е лесно за дефиниране. То се явява по-обикновената форма на творчеството, при структурирането и разработването на продукти и процеси на обновление.

Вижте още: Как да превърнете идеите си в реалност?

Латерално мислене – то е по-малко структурирано и включва случайността и мозъчната атака. Помага ни да се измъкнем от схематичното мислене и ни дава шанс да измислим изненадващи, блестящи и оригинални решения.

Да имаш творчески подход може би означава просто да отделиш времето, необходимо, за да направиш крачка назад и да се попиташ дали няма по-добър начин да се направи нещо.

Как да генерираме креативни идеи

Най-важното предизвикателство е да продължаваме да генерираме още идеи и да ги улавяме навреме, за да не бъдат забравени.

Творчеството е разклоняващ се процес – колкото повече идеи, толкова по-добре. Идеите са едни от най-добрите катализатори за появяването на още по-добри идеи. Важно е да се научим да си записваме идеите, като по-късно ги комбинираме с други идеи и така да получим нещо наистина добро и оригинално без значение дали е продукт или услуга.

Как да създаваме креативни идеи

Най-важното предизвикателство е да продължавате да генерирате още и още идеи…

Трябва да започнем да търсим начини за преливания на идеите и да се научим да ги свързваме, за да може да създадем по-добри идеи: може би функцията на един продукт е свързана с нова идея за услуга? Или някой наш партньор или служител да ни предложи нова услуга? Или една идея, която не се струва интересна на една публика, би била интересна за други хора? От всички тези идеи може да се роди нова хипотеза: възможно решение, което е по-структурирано, с повече подкрепящи го аргументи, които са изказани по-убедено. Това също така е начин да се предложи драматично или непопулярно решение, без то да бъде отхвърлено прекалено бързо. Съберете всички идеи и развийте няколко хипотези, които да развиете по-детайлно в последствие.

Вижте още: Не е нужно да си гений, за да имаш гениални идеи

През целия творчески процес е важно да се запази енергията – да се запази мотивацията, интереса към предизвикателството и желанието на хората да продължават да се напрягат. Творческите уъркшопове трябва да бъдат изтощителни, но също така и ободряващи.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването