Как да задържим вниманието на хората

Една проста и лесно приложима формула, която ще ви помогне, когато презентирате

11.07.2013

Повторението е ключът към запомнянето на нашето послание. Много презентатори се стремят да избягват повторението по време на техните презентации. Притеснението им идва от това да не бъдат разбрани от хората, че са с малък запас от думи в речника си. Важно е да знаете, че изследванията показват, че слушателите възприемат около 40% от това, което чуват, което може да обори тезата, че повторението е неправилен подход, дадено послание да бъде запомнено добре.

Джеймс Борг със своята книга „Изкуството на убеждаването“, предлага една проста и лесно приложима формула, която ще увеличи драстично шансовете ви да бъдете разбрани от слушателите и да задържите вниманието им. Формулата може да се прилага на презентации, фирмени оперативки, срещи с клиенти и други подобни мероприятия.

Ето формулата, как да задържим вниманието на хората

1. Кажете какво ще казвате.

2. Кажете го.

3. Кажете какво сте казали.

След като започнем нашата реч, първо въвличаме публиката в цялостната идея на презентацията, а след това загатваме за какво ще говорим. Предстои кратък увод за това, което ще представим по-нататък. След като вече сме ги запознали и те са в очакване да чуят това, което сме им приготвили, излагаме темата си по същество. След като сме представили всичко, правим едно кратко резюме на казаното. Така ще затвърдите в хората идеята си и ще им покажете, че сте напълно запознат с идеята на цялата презентация и сте способни да мислите логично и подредено.

Три прости правила, комбинирани в лесна за използване формула, която ви гарантира успешно презентиране.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването