Как да започнем по-лесно бизнес разговор

9 класически начина

30.03.2015

Няма човек, дори и експерт, който да отрича колко трудно е всъщност да започнеш разговор. Дори и да знаете със сигурност темата, по която трябва да разговаряте, пак е някак си некомфортно сами да поведете дискусията.

Независимо от причините, които пораждат трудното начало, това определено се забелязва от човека насреща и допълнително носи затруднения за този, който се опитва да започне темата.

Как да започнем по-лесно бизнес разговор – 9 класически начина

9 класически начина за започване на разговор са формирани от Дейл Карнеги, всепризнат класик в устните разговори. Конкретните идеи на Карнеги за ролята на увереността в говоренето са простички, но ефективни.

 “Началото на речта е трудно. То е и много важно, защото умовете на слушателите все още са свежи и лесно се впечатляват. Уводът не трябва да се оставя на шанса, той трябва да е внимателно подготвен предварително”.  –  Дейл Карнеги

Как да започнем по-лесно бизнес разговор

Дейл Карнеги

1. Създайте любопитство, което грабва вниманието на другия (на аудиторията слушатели).

2. В началото на разговора разкажете кратка история, за предпочитане лична. Любопитството, както и историята подтикват към активно (а не пасивно) слушане. 

3. Пробвайте да започнете с някакъв конкретен пример, вместо с абстрактни твърдения.

4. Използвайте експонат – книга, диск, снимка.

5. Задайте въпрос към слушателите си в самото начало, което създава чувство за сътрудничество. 

6. Започнете с цитат на известен писател или личност.

7. Събудете личния интерес на другия.

8. Шокирайте с някакъв факт – така че другият да се стресне от значимостта на темата на разговор. 

9. Разкажете на пръв поглед обикновена история, а после умело я вплетете в темата на разговор.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.