Как изразяваме чувствата си

Реплики, жестове, фрази и...

24.06.2013

Казват, че за да говориш с някой друг за своите чувства, първо ти самият трябва да си наясно с тях. Можем да се съгласим, но не напълно. Има много реплики, жестове и фрази, които несъзнателно показват на събеседника, какво чувстваме. Нека разгледаме някои от най-често използваните и да се опитаме да ги анализираме.

За да изразяваме чувствата си правилно, първо трябва да разберем какви всъщност са те!

1. “Оставете ме на мира” фрази, които използваме при отговор на въпросите “Как си”, “Какво става”. Защо не пробваме с тези отговори:

– Добре съм;

– Не мога да се оплача;

– Нищо особено;

– Средна работа;

– Долу-горе

2. “Попитайте отново” фрази, използвани, когато не сме сигурни дали искаме да говорим за чувствата си със събеседника и се нуждаем от неговото подтикване.

– По-добре съм;

– Не добре, не и зле;

– Долу-горе съм добре;

3. “Не искам да знам какво чувствам” фрази

– Просто не ми е ден;

– Леко съм стресиран/а, това е;

– Не съм добре, но ще се оправя;

Как изразяваме чувствата си с фрази

Как изразяваме чувствата си?

Как да се справим с проблема за изразяването на чувствата и емоциите? Няколко прости стъпки: първо чувствай, после мисли и накрая действай.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.