Как живеят щастливите хора

Щастието в цифри

04.06.2015

Вие щастлив човек ли сте? По природа хората рядко се намираме за щастливи и винаги има нещо, което разваля обстановката. Замисляли ли сте се обаче какво точно притежават щастливите хора и как живеят живота си? Ще ви покажем щастието в цифри или по-точно 7 неща, които ако спазвате (поне някои от тях), то ще живеете щастливо.

Вижте как живеят щастливите хора

Общуването насърчава щастието – хората, които редовно прекарват около една четвърт от своето време със семейството и приятелите си са 12 пъти по-радостни, отколкото останалите. Анкета установява, че хората са най-щастливи в почивните си дни, което не е изненада, защото вероятно тогава те прекарват най-дълго време с любимите си хора.

Броят на приятелите е важен и ви дава допълнителен тласък – през 2012 година са анкетирани хиляди британци и е установено, че броят на техните приятели възлиза на 10 или повече, което има значително влияние върху нивото на щастието на даден човек.  Хората, които имат по-малко приятели са отчели по-ниски нива на щастие, отколкото хората с над 10 приятеля.

Вижте още: 6 жизненоважни житейски въпроса

Положителните моменти в щастливите двойки – учени установили, че щастливите хора имат позитивни връзки, а разводите са много по-малко отколкото при останалите връзки. Положителните моменти не се случват просто така, а може да се замислите да отправите комплимент, да напомните за красив спомен или да кажете нещо, което ще разсмее партньора ви. Защо не го направите още днес?

Как живеят щастливите хора

Щастливите двойки живеят по-добре

Годишната заплата, която ще ни накара да се чувстваме щастливи – колкото повече пари изкарваме, толкова по-щастливи сме. Е, до известна степен е така. Учени от Принстънския университет са установили, че ако взимаме заплата от порядъка на 75 000 долара годишно (Едва ли ще се случи някога в България), то няма как да не сме щастливи. Също така хората, които изкарат по-малко от 75 000 на година имат повече трудности, като например семейни кавги, водещи до развод или лошо физическо състояние. Е, има логика, но едва ли някога в България ще стигнем тази цифра…

Разстоянието, между близките приятели – поредното проучване показва, че ако имате близък приятел, който живее на не повече от 2-3 км от Вас и ако той е щастлив, то вашето щастие се увеличава с 25%. Може да ви се струва странно, но учените от Сан Диего твърдят, че това твърдение е вярно и съветват да държим близките си на късо разстояние.

33, 55 и 70 са най-щастливите години – психолозите твърдят, че хората имат най-силна енергия и стават най-мъдри на 30 годишна възраст. Друго проучване на учените пък показва, че хората около петдесетте се усмихват най-често. Трето проучване пък показва, че най-нещастни се чувстваме около 40-те. Изводът от тези три възрасти на щастието е следният: няма такова нещо като най-щастлива възраст, въпреки че много учени твърдят, че колкото повече растем ставаме все по-щастливи. Така че, вместо да чакате следващия си рожден ден, за да станете по-щастливи се опитайте да направите всяка една година по-щастлива от предходната.

Вижте как живеят щастливите хора

Учени твърдят, че 33, 55 и 70 са най-щастливите години

Вашето щастие зависи от вас самите – или научно казано, всеки един от нас може да контролира 40% от своето щастие. Учените са установили, че нивото на щастието е резултат от сложното взаимодействие на човешките гени, поведението ни и житейските обстоятелства на всеки един от нас. Но не забравяйте, че каквито и да са обстоятелствата, това как се чувствате и как живеете живота си зависи и е изцяло под ваш контрол, което означава, че начинът, по който прекарвате времето си и мислите, които имате може изцяло да повлияят на настроението и дългосрочното ви щастие.

Вижте още: Карта на щастието по света

Какво мислите за тези 7 неща? Не е задължително да взимате по 75 000 долара на година, да бъдете социален маниак или да се преместите в квартала на най-добрия си приятел, за да бъдете щастливи, нали? Всичко зависи от вас самите: потърсете положителни взаимодействия с близките ви и предприемете действия, които ще променят начина, по който се чувствате, независимо от житейските обстоятелства, които ви обграждат.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването