Как парола променя живота на един човек

Ключови думи за житейски цели, използвани като пароли

09.07.2014

Днес реших да споделя с Вас нещо по-различно от една статия с изброени житейски уроци и примери. Реших да Ви разкажа историята на един мъж, който променя живота си, с помощта на различни компютърни пароли.

Разказът ще Ви предам, така както Mauricio Estrella (нашият лирически герой) го споделя в Medium.

Вижте още: Medium и Branch – новите социални мрежи

Как парола променя живота на един човек, като му помага да върви, неспирайки към целите в живота си.

„Как можа да ми го причини“,  казва гласът в главата ми. През цялото време. Всеки ден.

Поглед назад към 2011 година, когато всичко имаше градиенти и Apple иконките имаха смисъл, бях изпаднал в доста тежка депресия след развода ми.

За щастие бях достатъчно умен (и бях заобиколен от страхотни хора) и успях да изляза някак си от нея.

Един ден сутринта ми започна пред компютъра на работа, както обикновено и всичко беше нормално, докато не видях следното съобщение на екрана: „Паролата ви е изтекла (не е валидна). Кликнете върху промяна на паролата, за да я смените“.

Мамка му, пак ли! Проклетата парола за пореден път е изтекла.

На моето работно място, сървърът на Microsoft Exchange е конфигуриран да пита хилядите служители, да сменят паролите си на всеки 30 дни.

И най-тъпото е че ни принуждава паролите да се състоят от най-малко една главна буква, поне една малка, най-малко един символ и най-малко една цифра. И освен всичко това, цялото проклето засекретено съобщение за вход в компютъра, не може да е по-малко от 8 символа. А и забравих другото най-лошо нещо, не можеш да използваш едни и същи пароли за период от 3 месеца.

Бях бесен тази сутрин. Вторник, 09:40 часа, беше толкова горещо, че торсът ми беше потен, макар и да бях пристигнал на работа преди броени минути.

Закъснях, забравих си закуската и имах среща в 10:00 часа, а тази тъпа парола ми губеше времето.

И ето, че това беше моментът…. Това поле, с мигащ курсор, ме чакаше да въведа своите символи, които да използвам всеки ден, по няколко пъти, през следващия месец.

И сред цялото това напрежение и хабене на нерви, си спомних нещо казано от бившия ми шеф – „Ще използвам парола, за да променя живота си!“.

Беше очевидно, че не мога да се съсредоточа върху задачите си, в предвид настоящите си житейски неволи. Разбира се имаше ясни индикатори за това, което трябва да направя или това, което трябва да постигна, но често не обръщаме внимание на подобни подсказки.

Паролата стана индикаторът, който забелязах!

Тя ми напомни, че да се оставя да бъда жертва на развода си, не е опция и съм достатъчно силен да преодолея ситуацията.

Паролата, която въведох в онзи ден беше: Forgive@h3r” (прости ú)

Трябваше да въвеждам това по няколко пъти на ден и всеки път да се сещам за нея и всеки да виждам как снимката ú се появява, като уолпейпър на десктопа ми.

В съзнанието ми фразата се запамети, не като парола, а като мантра.  Всъщност всеки ден по няколко пъти пишех с ума и сърцето си  „Прости ú“.

Това простичко действие промени начина, по който гледах на бившата си жена. Това постоянно напомняне, че трябва да простя, ми помогна да приема нещата, които се случиха в края на нашия съвместен живот и да изляза от депресията.

В следващите дни настроението ми значително се подобри. Към края на втората седмица забелязах, че изписването на паролата вече няма същата сила върху мен. Опресняване на мантрата помогна да я освежа и тя да действа отново със същата сила.  Всеки път изписвайки паролата си мислех „Простих ú“.

След един месец сървърът пак ме попита за нова парола. Замислих се за следващото нещо, което трябва да направя. Паролата, която въведох за следващия месец беше Quit@smoking4ever (откажи цигарите завинаги).

И познайте какво стана. Наистина отказах цигарите. Паролата беше доста трудна за мен, както и мантрата ú, но всекидневното преповтаряне ми помогна да се мотивирам и да спра да пуша.

Следващия месец паролата ми стана Save4trip@thailand (спестявай за пътуване до Тайланд). Познайте къде се озовах след 3 месеца – Тайланд.

Осъзнах, че мога напълно да променя живота си. Всеки месец си поставях нови и нови цели, за чието изпълнение ми напомняше паролата. И резултатите бяха страхотни.

Ето и някои от паролите, които използвах:

– Forgive@her (прости ú) -> за бившата ми жена

– Quit@smoking4ever (откажи пушеното завинаги) -> проработи

– Save4trip@thailand (спестявай за пътуване до Тайланд) -> проработи

– Eat2times@day (яж по 2 пъти на ден) -> така и не проработи, все още съм дебел

– Ask@her4date (покани я на среща) -> проработи. Влюбих се отново.

– No@drinking2months (без алкохол 2 месеца) -> проработи

– Get@c4t! (вземи си котка) -> проработи. Имам си красива котка.

– Save4@ring (спестявай за пръстен) – > Проработи. Животът ми се промени, отново съм щастлив.

 

Разказът е в превод от английски и е в съкратен вид. Цялата история на английски може да прочетете тук ->.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.