Как празнуват Коледа хората по света

Част 1

14.12.2017

Хората по света празнуват този светъл празник по различен начин. Във всяка една държава се чества по най-разнообразен начин.

Вижте как празнуват Коледа хората по света

Швеция

Всяка година на 13 декември шведите тържествено отбелязват наближаването на Коледа с празника на Света Лучия. През IV век Света Лучия е помагала на преследваните християни с вода и храна. На тази дата рано сутринта, около 4 часа сутринта, най-малкото момиченце в къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венец със седем свещи и така сервира храната.

На Коледа шведите се гощават с пушена риба, шунка и мляко с ориз.

Как празнуват Коледа хората по света

Коледа в Стокхолм

Норвегия

В най-северната европейска страна през коледните дни не се върши никаква работа. В 17 часа на 24 декември из цялата страна бият църковни камбани. Това е сигнал за сядане около коледната празнична трапеза. Основното ястие е овесена каша и един – единствен бадем. Който го намери, получава специален подарък. На много места, особено в провинцията, се слага отделна маса за самодивите и духовете. Според прастари легенди те посещават домовете по време на коледните празници.

Как празнуват Коледа в Норвегия

Коледна вечеря в Норвегия

Финландия

На Коледа финландските семейства единствени в света изпълняват специален ритуал, с който си спомнят за починалите близки. На гробовете живите палят свещи и факли.

Как празнуват Коледа хората във Финландия

Дядо Коледа във Финландия

Белгия

В Белгия се отдава по-голямо значение на Бъдни вечер. На празничната трапеза има риба и печени меса. След официалната част, всеки е длъжен да разкаже виц или смешна действителна случка.

Как празнуват Коледа хората в Белгия

Коледа в Белгия

Швейцария

За швейцарците основното коледно ястие е пълнена с кестени пуйка. Тя може да се замени с патица, гъска или петел.

Как празнуват Коледа в Швейцария

Коледа в Швейцария

Франция

Във Франция жителите будуват до полунощ, когато добрият старец Пер Ноел минава с шейната си. За да го ориентират, хората поставят до прозорците греещите от запалени свещички елхички. Традиционният коледен сладкиш се нарича бюш (пънче) – шоколадово руло с глазура отгоре. Основното ястие на трапезата е пуйка с гарнитура от кестени или специално угоен петел. На празника се ядат също стриди и гъши дроб.

Как празнуват Коледа във Франция

Коледа във Франция

Италия

В Италия Коледа трае три дни и е символ на изобилието. В името на щедростта някога хлебарите са подарявали на съгражданите си прясно изпечен козунак. И до днес италианците приготвят прясно изпечен сладък хляб, наречен панетоне. Той задължително присъства на трапезата на Коледа.

Как празнуват Коледа в Италия

Коледа в Италия

След раздаване на коледните подаръци, италианците играят семейни игри, напомнящи познатата у нас “Не се сърди човече”, които заедно с томболата са част от тяхната традиция.

А в коледната нощ Иисус Христос идва, за да раздаде подаръци на малките деца.

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.