Как работи една от водещите фирми за дизайн – IDEO

Където просветените екипи побеждават самотния гений

09.12.2014

„Нашите ценности приличат отчасти на побъркан учен, който е любопитен и експериментиращ, укротител на мечки, обаче от онези нахаканите и пъргавите, майстор на рейки, но от най-практичните и емпатичните и среднощен данъчен счетоводител, който е сред най-големите оптимисти“, казва Дейвид Кели, съосновател на една от водещите фирми за дизайн в света, в сайта ideo.com

IDEO – защо екипът е най-важното звено във фирмата

IDEO е основана през 1991 г. след сливане на три утвърдени фирми за дизайн: „Дейвид Кели Дизайн“, „АйДи Ту“ и „Матрикс Продъкт Дизайн“. Кели има опит във всичко: от рисков капитал до специални ефекти, и е направил механичния кит в Свободния Уили, докато Могридж се фокусира върху потребителски дизайн и е изобретил всякакви роботи, включително е участвал в създаването на първия персонален компютър.

Вижте още: Дизайн за целия свят – Маргарет Стюарт

Много от големите компании в света търсят все повече помощ от IDEO, за да открият много успешни продукти и да ускорят доставките си. Те търсят повече холистична подкрепа, не само като стил на продуктите. Компютри, бутилки за вода, безжични телефони, риболовни въдици, туби за пасти за зъби – дори новия магазин на Прада в Манхатън – всички те са претърпели трансформация в компанията от Пало Алто.

Водещият маркетинг мислител на IDEO, Том Кели описва 6 атрибута на IDEO:

  • Създаване на емпатия с потенциалните потребители, за да се разберат техните различни и необикновени нужди и мотивации. „Най-добрите продукти използват разликите между хората“, казва той.
  • Напрегнато наблюдаване на „правилните хора“ – тези, които правят нещата малко по-различно – и след това задаване на въпроса: „Защо?“
  • Оставане близо до действието – „вдъхновението идва от виждане, чуване, усещане – от това да си там“. Чувственото потапяне е мощен източник на обновление.
  • Мозъчна атака всеки ден, „вплетена в културната тъкан“ на организацията.
  • Окуражаване на „кръстосаното опрашване“ – да се намират отговорите на необикновени места, кръстосано обучение или подтикване на хората да мислят отвъд нормата.
  • Лека побърканост – да се играят игри, да се забавляват – и създаване на атмосфера, в която естествено рискуваш и решаваш проблеми.
Как работи една от водещите фирми за дизайн – IDEO

Workshop на екипa на IDEO

Вижте още: 3 урока по дизайн от LEGO

Шегите са втората природа на фирмата. При един скандал с продавач залепили вратата на Том Кели, за да не може да я отвори. Те често водят война с ластици и дори хвърлят балони с вода през прозореца. Всичко това придава повече смисъл на идеята да принадлежиш на колектива, създава повече усмивки и по-добри идеи.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването