Интервю с Бисер Йорданов

Как се правят хубави снимки?

17.12.2013

Бисер Йорданов е един изключителен талант, а снимките му са повече от зашеметяващи! Никога не е учил фотография, а стилът му е изчанчен и, както той го нарича „широк“. Вижда нещата по по-различен начин и определено е хванал доста моменти с перфектни кадри. Вижте някои интересни факти за него и някои съвети за младите фотографи + зашеметяваща галерия от снимки!

Представяме ви Бисер Йорданов

1. Здравей. Разкажи ни малко повече за теб?

Казвам се Бисер Йорданов. На 34 години съм, семеен с две момчета. Живея в София. Завършил съм УНСС – Счетоводство и контрол. В момента работя в банковия сектор, а от известно време допълнително припечелвам по някой лев и от фотография, която дълго време беше само хоби.

2. Ако можеше да живееш където и да е на тази прекрасна планета, къде би направил мечтания си дом?

Хахах ще ви изненадам – Северният полярен кръг – няма значение къде точно, Исландия, Финландия, Аляска, Камчатка дори…, но надали ще ми се получат нещата. Дори да оставим настрана финансовата част – половинката обича топлите страни.

3. Учил ли си някъде фотография?

Не – самоук съм.

4. От кога се занимаваш с фотография?

Отдавна и същевременно не чак толкова. Винаги съм обичал да снимам – още от лентовото време. Но в онези години нямахме възможности за някаква по-сериозна камера и нещата си останаха до Смяна 8М. Първият ми личен и вече цифров фотоапарат си купих 2001 година и се започна голямото „щракане“, което продължи до 2009г. Неслучайно казвам щракане, защото за фотография в този период и дума не може да става. През последните четири години се занимавам все по-сериозно. Уча се и се усъвършенствам непрекъснато.

5. Как би описал стила си?

Изчанчено – широк. Не знам – опитвам се да виждам нещата различно, но това го казва всеки фотограф. За сега по-скоро не успявам…

6. С какъв апарат снимаш?

След няколко опита с APS-C тела, установих, че по-добре старо тяло с 36х24мм сензор от съвременна кропка. От около година и половина, Canon 5D задоволява скромните ми нужди.

Вижте още: Интервю с Ангел Ангелов

7. Кой ти е любимият обектив?

Всеки ден е различен, стига да е достатъчно широк. От около седмица се забавлявам с Canon EF 17-40/4L и в текущия момент е той.

8. Ще споделиш ли с нас няколко съвета, които ще помогнат на тепърва навлизащите млади фотографи?

Техниката далеч не е най-важният елемент за добрата фотография, но отличното познаване, на всички нейни несъвършенства и капризи е от критично значение. Трябва да познавате техническата страна на фотографията до съвършенство и за всеки конкретен момент да сте наясно каква бленда да използвате, каква да е скоростта на затвора, ISO, бял баланс, естествено или изкуствено осветление – всички тези неща трябва да са ви пределно ясни и да не се замисляте над тях. Едва след постигането на това може спокойно да се наслаждавате на фотографията и да творите.

Много важно е да откриете своя жанр или жанрове, в които искате да задълбаете. Хаотичното снимане на всичко попаднало пред погледа няма да доведе до бързи и добри резултати, защото всеки жанр във фотографията изисква различни похвати и техники.

Непрекъснато гледайте снимки на други автори, за предпочитане чуждестранни. Не е необходимо да копирате техния стил или начин на работа, но така може да взимате идеи, преди да имате достатъчно свои, а и е изключително полезно да правите анализ на това кое ви харесва и кое не в дадена фотография и какво бихте направили вие и как технически да го постигнете.

Но най-важното е Снимайте!

Линк: http://bisseryordanov.com/

Вижте страхотната част от страхотните снимки на Бисер:

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването