Как се празнува Коледа по света

2 част

21.12.2017

Преди няколко дни ви показахме как празнуват коледа в няколко европейски държави – Белгия, Швейцария, Франция и Италия. Днес ще посетим още няколко страни по света, за да се запознаем и с техните обичаи на един от най-светлите християнски празници.

Как се празнува Коледа по света – 2 част

Бразилия

По Коледа в Бразилия е много топло. Затова хората посрещат празника на плажа по бански. Традиционната почерпка е плодови салати и коктейли.

Как се празнува Коледа в Бразилия

Коледа в Бразилия

Боливия

Боливийците посрещат Коледа без елха. Те украсяват с цветя шапките си, кичат животните с огърлици, а домашните птици с разноцветни пръстени. На връх Коледа тукашните индианци се обсипват взаимно с цветя. Жените раздават вкусни питки, а мъжете пеят и танцуват.

Как се празнува Коледа по света

Коледната украса в Боливия

Япония

Коледното дръвче и там е популярно, макар че повечето от японците не са християни.

Как се празнува Коледа по света

Коледна приказка в Япония

Филипините

На празничната трапеза филипинците сядат в полунощ на 24 декември. Техните традиционни ястия са оризени топчета, пилешки бульон и печено прасенце. Любим деликатес са пържените свински ушички.

Как се празнува Коледа по света

Коледа във Филипините

Китай

Китайците ходят на църква и слушат празничните коледни литургии, макари и не всички китайци да са християни.

Как се празнува Коледа в Китай

Коледа в Китай

Германия

В Германия подготовката за коледните празници започва още преди започването на декември месец. Тогава германците си отделят една вечер за подготовка и украса. Коледното дръвче в Германия се украсява с предварително изпечени сладки под формата на елхички. В някои къщи дори има повече от едно коледно дръвче. Освен коледното дръвче, германците имат украса, която представлява зелен коледен венец с четири свещи. Всяка неделя се пали по една свещ и в навечерието на Коледа се пали и последната четвърта свещ. Децата получават подаръци от крилато и русокосо дете, което се нарича – Christmaskind.

Как се празнува Коледа в Германия

Коледа в Германия

Весели празници!

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.