Изпитанието да се работи в шумна среда

Знаете ли, че човешкият организъм никога не свиква с шума?

30.05.2017

Преди години бяха запитали обикновен човек на улицата в един от чудовищните мегаполиси, какво би поискал, ако има право на едно-единствено желание. Трудно ще се досетите какъв беше неговият отговор. Той отвърна: „Абсолютна тишина“.

Знаете ли, че човешкият организъм никога не свиква с шума?

Умората и прекаления стрес на работа също са пряко свързани с нивата на шум. Населението в Европа е изложено на повече от 65 децибела уличен шум, а това надхвърля с над 26 % резултатите от изследванията преди години.

Да се работи в шумна среда не е никак лесно и може да саботира работата ви

Шумът стресира – ако сте изложени на високи нива на шум и вече страдате от сърдечно-съдови заболявания, оплакванията ви ще се задълбочат. Шумната работна среда и напрежението при интензивна и отговорна работа, води до намаляване на имунитета на организма и храносмилателни проблеми.

Вижте още: Вещите заместващи хората

Шумът може да причини злополука – ако работата ви изисква съсредоточаване и концентрация, а сте изложени на силен шум, това може да стане причина за злополука или допускане на грешки. Силен шум, който отвлича вниманието на водача при шофиране, може да стане причина за катастрофа.

Шумът изтощава – шумът засилва производството на хормони, които повишават стреса. В колкото по-шумна среда работите, толкова по-уморени и изтощени ще се чувствате след работа, дори и да не работите на пълен работен ден.

Изпитанието да се работи в шумна среда

Шумът изтощава и намаля креативността

Шумът намалява креативността – шумът подлага организма на огромно напрежение. Когато от вас се иска творческо мислене и свежи идеи, а сте изложени на шум, сякаш не само мисленето, но и тялото ви блокират. Това е така, защото мускулите ви са стегнати поради стреса, причинен от високите децибели. При силен шум, вие подскачате, дори и това да не се забелязва. В резултат на този стрес, съзнанието ви не може да се насочи към креативната дейност, към която се стремите. Чувството на тревожност и мислите, че няма да успеете да се справите с поетите задачи, допълнително ви натоварва и саботира работата ви.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването