Как се става сертифициран AdWords експерт

Вижте съветите на Василена Вълчанова, която вече е Google Certified Professional

26.01.2014

Ако се занимавате или имате желание да се занимавате с дигитален маркетинг, знаете що е това Google AdWords. В тази връзка и някои от Вас със сигурност са се интересували от това да се сертифицират за работа с рекламните инструменти на най-популярната търсачка в света.

Василена Вълчанова, вече е Google Certified Professional, и дава полезни съвети за това как да преминем изпитите успешно и да станем Google AdWords експерт.

Изпитите накратко

За да се сертифицирате като професионалист, трябва да минете два от общо трите изпита за Google AdWords експерт. Fundamentals покрива основната база от знания и е задължителен – за него трябва да изкарате 85% верни отговори от общо 90 въпроса за 120 минути. След това избирате дали да карате Advanced Search или Advanced Display изпитите – първият се състои от 99 въпроса и изисква резултат от поне 80%, а вторият е с 90 въпроса и се минава със 70%. Най-добрата новина е, че с преминаването към сертификационния портал Google Partners през октомври изпитите вече са напълно безплатни! Досега за всеки опит трябваше да платиш по 50 долара. Това беше и пречка, и мотивиращ фактор, но във всеки случай вече не съществува.

Подготовката

Като цяло, ако досега ви се е налагало, макар и с единични кампании  да се запознаете с AdWords, нещата няма да изглеждат много сложни. Ако за пръв път се докосвате до платформата, добре ще е да потърсите помощ от приятел, който да ви “разведе” из работещ акаунт с вече съществуващи кампании и отчети – някои неща няма как да научиш, ако не видиш на практика.

Лично аз предпочетох да се подготвя с курс за изпитите – той бе организиран от Interactive Seminars и воден от Ивелина Манова и Рая Янакиева. Изборът е личен и въобще не е задължителен – ако сте от типа хора, които нямат нужда от малко външен напор, за да се подготвят за изпити, лесно ще се справите и сами. Все пак има и въпроси с изключения или по-особено формулиране, за които си струва някой да ви предупреди.

Как се става сертифициран AdWords експерт

Как да станем Google AdWords експерти?

За взимането на изпитите имам един основен съвет: четете! Друг начин просто няма, защото дори да работите с AdWords често, за някои неща просто не се замисляте, докато не видите въпроса на екрана. Мястото, което трябва да минете страница по страница, е Google Partners Help. Тук ще намерите материалите за всички изпити. Това, което направих аз, е да сваля PDF-ите с гайдовете (ще ги видите като последен линк във всяка от трите колони) и да ги кача на четеца си. Целият помощен център е труден за навигиране и ако ходите линк по линк, със сигурност ще пропуснете нещо или ще забравите докъде сте стигнали. При пътуване към работа или през уикенда отмятах по част от материала в PDF-ите и след 3-4 седмици сериозно четене и записки бях готова.

Лесно е да запомниш няколкото основни принципа на AdWords – рекламите трябва да са максимално ясни и релевантни към търсенето, лендинг-страницата трябва да отговаря на търсенето и т.н. Това покрива около 80% от въпросите в изпитите. След като запомните водещите AdWords мантри (не се притеснявайте, повтарят се толкова често, че просто няма как да ги забравите), фокусирайте се върху изключенията – например, с какво се различава изчисляването на Quality Score при Search и Display реклама или кога се отчита импресия при търсене с Google Instant. Те ще се появят в останалите 20% от въпросите. По-голямата част от материала е адски логична, а за останалата винаги може да си водиш записки – те ще помогнат и на изпита.

Изпитите

По-лесно е първо да прочетеш всичко и след това да се явиш на Fundamentals и Advanced изпитите заедно – картината в главата ти е далеч по-ясна. За мен по-познат беше материалът в Advanced Search, затова и първо взех него, но по-късно минах и Advanced Display, който също не е труден. Там има доста специфични въпроси за рекламата в YouTube и автоматични реклами на продукти с Google Merchants Center, част от които не се ползват у нас, но на теория се разбират лесно.

Всеки изпит е с времетраене 120 минути и веднъж започнато, това време тече, дори ако трябва да затворите изпита, угасите компютъра или ако загубите връзка към Интернет. Времето е достатъчно, за да отговорите на въпросите и да прегледате отговорите си на спокойствие. В новия вариант на изпита (след въвеждането на Partners програмата) нямате възможност да се връщате и да променяте отговорите на вече минати въпроси, което е доста по-напрягащо. За сметка на това, вече имате възможност да отворите допълнителен прозорец в браузъра на компютъра и просто да проверите някой отговор, в който се съмнявате. Това е доста полезно, ако се двоумите, но не го правете за всеки въпрос, защото времето няма да ви стигне. Аз лично имах и голяма полза от записките, които си бях водила при подготовката за изпитите – най-важното е там.

Сертифициране

След като вземете изпитите успешно, вече сте официално сертифициран AdWords експерт. Честито! Уви, вече няма официална значка или знак, който да ползвате в профила си, но пък все повече компании търсят познания по AdWords и сертификатът помага да докажете това.

За подновяване на сертификата всяка година трябва да взимате отново някой от Advanced изпитите, а на всеки 2 години да се явявате и на Fundamentals. За това време със сигурност ще има достатъчно нов материал, който да не прави взимането на изпитите твърде скучно.

Източник: vasvalch.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.