Как времето влияе на настроението

Забелязвали ли сте?

25.07.2016

Вярвате или не, времето действително има огромно влияние върху настроението ни! На някои хора лошото време им влияе по ободрителен начин, други пък посърват и чакат с нетърпение слънцето. А забалязвали ли сте как влияят на Вас самите метеорологичните промени?

Как времето влияе на настроението – 8 начина, които може би не сте забелязали

1. По-високите температури ни правят по-малко депресирани

По-ниските температури и по-малкото слънчева светлина са причинители на SAD (сезонни афективни разстройства). Докато по-високите градуси ускоряват молекулите в тялото ни, което ни дава усещане за повече енергия!

2. Слънчевите дни ни предразполагат към романтика

Тъй като слънчевите дни с високи температури повишават нашата енергия, съвсем естествено е да ставаме по-отворени към романтични идеи. Лятото е чудесно време за пикници, дълги разходки по плажа или в гората,…

Как времето влияе на настроението

3. По-отзивчиви сме в слънчеви дни

Има причина авторите да описват щастливите хора, като “раздаващи слънце”. Слънцето ни прави щастливи! А щастливите хора са склонни да бъдат по-отзивчиви и да помагат на другите.

4. Високите температури ни правят по-агресивни

Вече разбрахме, че по-високите температури ни дават повече енергия. Но за съжаление с повишената енергия (комбинирана с горещ и влажен въздух) идват и по-високите нива на агресия.

5. Ниските температури влияят възможностите ни за справяне със сложни физически задачи

Когато ни е студено, мускулите ни се чувстват отпуснати и без много сила (просто не искат да се движат). Опитвали ли сте някога да развържете възел, докато ръцете Ви са студени?  Просто крайниците не ни слушат, когато им е студено.

6. Липсата на слънчева светлина ни кара да ядем повече

Студените, тъмни зимни месеци предразполагат към натрупване на телесни запаси. Тялото се нуждае от допълнително гориво, за да се пребори със студа и така то иска повече и повече храна.
7. Слънчевата светлина ни кара да харчим повече пари

Изследвания показват, че сме по-склонни да харчаим пари, когато е слънчево. Моята теория е, че слънцето ни прави по-щастливи и по-малко притеснени за живота и следователно не се тревожим много за повечкото изхарчени пари.

8. Дъждът ни причинява болка

Случвало ли се е някога някой да ви каже, че може да “усети дъжда в костите си”? Това всъщност е вярно! Дъждът може да доведе до реална физическа болка в резултат на атмосферните налягания. Увеличеният натиск позволява на телесните течности да се движат от кръвоносните съдове към тъканите, което води до натиск върху нервите и ставите.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.