9 неща, които не трябва да казвате на шефа си

Фрази, които шефовете категорично не харесват

14.08.2013

„Мисли, преди да говориш“ винаги е била добра политика, особено по време на работа. Казвайки нещо погрешно, може да си доведем сериозни проблеми. Има неща, които шефовете не обичат да чуват. Според проучване има неща, които може тотално да ви изненадат, но те не са любимото нещо, което шефовете искат да чуват от своите служители. Списание VIP ви представя списък от девет фрази, които шефовете категорично не харесват да чуват, а ние ще ви предложим с какво да ги замените:

Ето 9 неща, които никога не трябва да казвате на шефа си. Никога!

1. Искам повишение – никога не искайте повишение, само защото заплатата не ви стига да покривате личните си разходи. Вашият работодател не се интересува от финансовите ви проблеми, въпреки това той иска да възнагради успеха и да запази служителите си високо ефективни и доволни. Когато искате повишение трябва да имате доказателство за това, което сте постигнали за компанията. Какво сте свършили през последните месеци, с какво сте допринесли за развитието на компанията и какви отговорности сте поели. Когато имате добре представена информация, шанса ви за повишение ще е доста по-голям от обикновено.

2. Това е невъзможно – винаги казвайте на шефа си какво може да се направи в определените срокове. Например, ако даден срок е прекалено малък, вместо да кажете „Невъзможно е да свършим това до Петък“, просто кажете „Със сигурност може да постигнем тази цел, но ни трябва време поне до Понеделник.“ Така шефът ви ще види желанието у вас да свършите поставената задача, а поискването ви за удължаване на срока по начин, който  не е груб и арогантен, ще ви донесе успех.

9 неща, които никога не трябва да казвате на шефа си

Избягвайте скандалите по време на работа

3. Не мога да работя със … – оплаквайки се за личността на колега обикновено се отразява по-зле на вас, отколкото на него. Не занимавайте шефа си с този вид конфликт, това не е негов проблем, а Ваш! Разбира се, мениджмънта се интересува от проблемите на персонала, които застрашават способността на компанията да функционира пълноценно. Ако кавгите между вас не са заплашителни, незаконни или неетични, то опитайте да решите проблема с нормален тон. Ако колегата ви не прояви разбиране в две или три ваши молби, то чак тогава може да се обърнете към ръководството на фирмата.

4. Снощи се разбих, партито беше супер яко! – денят ви започва с ибупрофен, допълнителен коректор и кафе. Не е нужно да споделяте дискомфорта си от снощното разбиване с шефа си. Дори да имате приятелски отношения, по-вероятно е той да реагира с презрение, отколкото симпатия. Поддържането на стабилна работна атмосфера и професионализъм ще ви се отплати, когато дойде времето за обсъждане на заплатите.

Вижте още: Коледно Парти – 7 стъпки за добро впечатление

5. Но аз ви писах е-майл за това още миналата седмица – това, че сте предупредили шефа си за даден проблем по електронната поща, не ви освобождава от всякаква отговорност за него. Шефовете мразят отношението „out of my outbox, out of my mind“. Следете всички важни въпроси и тяхното достигане до управителя. След като сте пратили емайл, може да се уверите лично дали той е получен и прочетен. Шефовете много често са твърде заети, за да проверят пощата си и някой неща се пропускат.

6. Не е моя грешка! – Вие сте 8 годишно хленчещо детенце или достатъчно отговорен професионалист, който може да поеме отговорност? Поемете отговорност и предприемете стъпки за решаването и отстраняването на проблема, без значение дали е възникнал поради ваша грешка или на колега. Шефовете обичат отговорни и решителни хора. Ако сте обвинен погрешно за проблем, е по-правилно да кажете „Какво може да направим, за да решим проблема“ или „Да решим проблема„, отколкото да кажете „Това не е по моя вина“.

7. Нямам представа! – ако вашият шеф ви зададе въпрос, на който не можете да отговорите, правилният отговор не е „Не знам“, а „Ще разбера какво става!“.

Неща, които никога не трябва да казвате на шефа си

Поемайте инициатива, дори да не знаете какво става

8. Но ние винаги сме го правили по този начин – може да се окажете с нов шеф, който иска да опита нови неща. Най-добрият начин да се представите добре на работното място, е да сте готови за нови идеи. Кажете „До сега го правихме така“, но сега може да опитаме нещо ново. Така ще се харесате на новия шеф и ще му покажете, че вярвате в личността му и новите му идеи. Винаги някоя иновация е добре дошла за бизнеса, а ако не се получава добре, винаги може да се премахне. Не убивайте новите идеи на шефа си с негативизъм.

9. Нека Ви запозная със… – избягвайте изкушението да играете ролята на сватовник на шефа си. Потенциалният риск далеч надхвърля всяка потенциална полза. Ако случайно шефа ви е харесал някоя ваша приятелка по фейсбук, намерете начин да не участвате пряко в запознанството, защото при евентуален неуспех рискувате негативизмът от провала да се прехвърли и върху Вас.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването