Какво да направим, преди да си създадем блог?

10 неща, които трябва да направим, преди да стартираме блога си

20.10.2014

В 21 век всеки един ИТ специалист има или би трябвало да има блог. Да не говорим, че това за компаниите, които държат на доброто представяне в интернет е напълно задължително!

Блогът ще предоставя на хората в мрежата възможност да се запознаят с вашите мирогледи за света и да разберат вашите позиции относно различни теми, които ви вълнуват. Какво обаче трябва да направим, преди да създадем личен блог, за да не се получи негативен ефект от творението ни.

Вижте 10 стъпки, които трябва да направим, преди да си създадем блог

Преди да стартираме своя блог, трябва много добре да се подготвим, за да увеличим шансовете си за успех в начинанието, което сме подхванали.

Преди да пуснете блога си в онлайн пространството е желателно да изпълните тези 10 стъпки, за да увеличите шансовете си за успех и да не изглеждате като човек, който няма идея какво прави. Подгответе терена, уверете се, че всичко е готово и чак тогава пуснете блога си онлайн.

1. Проучете почвата – както всяко нещо и тук първо трябва да опипате почвата. Проучете пазара и вижте кои са „горещите теми“, от които се интересуват потребителите. Всичко, което пишете ще бъде насочено към тях, затова е много важно да сте сигурни, че те се интересуват от избраната от вас тематика. Едно от идеалните места да проучите хората са социалните мрежи. Там може да се запознаете с настроенията на хората, да получите обратна връзка, да разберете какво обичат или какво мразят и всичко това напълно безплатно.

2. Изберете целева аудитория и опознайте читателите си – едно от най-лесните неща е да стартирате нов блог или уеб сайт, но далеч по-трудно е да достигнете до целевата аудитория, за да продавате продуктите или услугите си. Една от най-трудните задачи е да откриете хората, които биха се заинтересували от това, за което пишете и да започнат комуникират с вас по дадени казуси. Най-правилното решение за вас е да започнете да пишете за неща, които ви вълнуват и от които се интересувате. Колкото по-професионално мнение имате по даден въпрос, толкова повече ще вълнувате читатели, които имат сходни на вашите интереси и занимания. Затова най-правилно за вас, като автори е да се насочите към специфична ниша, която представлява интерес за вас самите.

Вижте още: Как да правим пари онлайн с нулев бюджет

3. Изберете име на блога си и регистрирайте домейн – едно от първите неща, които трябва да направите е да изберете име на блога си. След като изберете име, трябва да регистрирате домейн и да си закупите бърз и надежден хостинг. Избягвайте безплатните платформи, всеки един професионалист трябва да има лично пространство. Да имате собствен домейн е все едно да имате собствена запазена марка.

4. Подгответе съдържанието си – няма как да започнете блог, ако няма какво да споделите. Подгответе поне 2-3 публикации напред, за да може винаги да ъпдейтвате блога си на време. Записвайте всички идеи, които ви хрумнат, за да може да ги осъществите, когато ви остане време. Имайте предвид, че трябва да публикувате минимум 2 нови статии всяка седмица, за да може да държите блога си „жив“. Аз примерно винаги имам една папка със статии, която държа за „черни дни“. Никога не знаете, кога ще се наложи да използвате една от заготовките си, така че бъдете подготвени.

10 съвета за създаването на личен блог

Защо всеки професионалист има нужда от блог?

5. Не използвайте готови темплейти – едно от най-ценните качества на хубавия блог е уникалността на дизайна му. Дизайнът на блога е неговата опаковка – това е нещото, което хората виждат за първи път. Ако дизайнът ви не е впечатляващ, потребителите никога няма да достигнат до статиите ви, колкото и добри да са те. Колкото по-разчупен, уникален и нестандартен е дизайнът, толкова по-добре за вас. Така вашите читатели ще виждат разликата на вашия блог с останалите в интернет пространството. Направете така, че хората, които влизат в блога ви да се чувстват комфортно, докато четат.

6. Подарете нещо на читателите си – един много ефикасен и доказан начин, как да генерирате повече читатели за блога си. Дайте им нещо безплатно, като благодарност, че са избрали вас пред другите. Ако сте професионален адвокат, то им дайте безплатен съвет за някой казус. Ако сте известен маркетолог, то можете да направете безплатен анализ на маркетинг стратегията на фирмата им и т.н. Дайте им нещо, за да може да започнат да ви вярват и да споделят с приятели, на какъв професионален блог са попаднали.

Вижте интервюто с блогърката Силва Форест

7. Възползвайте се от безплатните услуги на Google – преди да стартирате блога си, убедете се че използвате ефективно всички безплатни услуги на Google. Регистрирайте блога си в Google Analytics, Gmail, Feedburner, Google Web Master Tool Google Business и Google +. Всички тези безплатни услуги от Google ще увеличат производителността на блога ви в пъти повече.

8. Възползвайте се от социалните мрежи – не е задължително условие да сте активни във всички познати социални мрежи, но е хубаво да имате профил поне в най-известните и използвани в България – Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn и други. Може да създадете профили и в svejo.net и contacto.bg, които помагат за по-добрата оптимизация на блога ви. Регистрирайте едно и също име навсякъде (ако не е заето, разбира се), за да може потребителите да ви разпознават и да изградите доверие в тях.

9. Проверете още един път дали всичко работи коректно – преди да пуснете в действие блога си и да публикувате първата си статия, проверете дали всичко работи правилно. Уверете се, че страницата за грешка „404” работи коректно, RSS абонамента на блога е ок, настроени ли са профилите ви в социалните мрежи и дали пътищата водят коректно към блога. Никога не може да сте сигурни дали не сте забравили нещо, но по-малките неща може да ги решавате в движение.

10. Бъдете активни в блоговете на колеги – коментарите в други блогове са прекрасен начин да популяризирате името и блога си сред останалата част от обществото на блогърите. Гледайте да публикувате смислени коментари по темата, за да не си навлечете гнева на другите. Чрез смислени коментари ще привлечете вниманието не само на блогъра, но и на неговите читатели, а какъв по-добър начин от това да се популяризирате и да си осигурите някой друг читател и за вашия блог?

Имайте предвид, че тези стъпки не са подредени по важност, но е хубаво да спазите всички от тях, преди да пуснете в действие новото си оръжие, наречено личен блог.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването