Какво е SEO оптимизация?

Основните разлики между SEO и SEM, и защо едното не може без другото?

13.10.2014

Решихме да ви запознаем с така нашумялото напоследък понятие SEO. Много хора отричат и твърдят, че нямат нужда от това, но ние ще ви докажем чрез поредица от статии, защо всеки сайт, който иска да е високо ценен и да разполага с качествено съдържание има нужда от SEO специалист. Ще свържем и някои понятия от тази област с реалния живот, което ще потвърди теорията ни, че е невъзможно един сайт да процъфти без качествена оптимизация.

Какво е SEO оптимизация? Защо имаме нужда от нея?

Съвсем на кратко казано SEO (Search Engine Optimization) или на български казано оптимизацията на уеб сайтове е процес, при който правим така, че един уебсайт да се класира по-добре в търсачките, от конкурентните сайтове по дадени ключови думи и критерии. Например ако предлагаме своите услуги като преводач, как да излизаме на първо място в търсачките, изпреварвайки нашите конкуренти. Всички ние, потребителите търсим дадена информация по различни думи. Това е и целта на SEO специалиста – да изследва потребителите на даден сайт и да избере най-точните думи и изрази, които да се използват, като критерий за търсене.

SEO оптимизация

SEO колело

Чрез SEO оптимизация подобряваме класирането на нашия сайт в търсачките, а от там и вдигаме месечните посещения.

Какво е SEM и защо имаме нужда от него, когато правим SEO оптимизация?

Да поговорим малко и за SEM – Search Engine Marketing – това е SEO оптимизация + платена реклама. Най-популярната платформа за платена реклама и рекламни кампании е на гиганта Google. Всеки един SEO специалист използва Google Adwords, дори и ако не се пуска платена кампания, то поне за изследване на ключовите думи.

Дигитален маркетинг + SEO оптимизация

SEM колело

В момента SEO оптимизация в България означава оптимизация на сайтове за Google, докато в чужбина има и доста други търсачки като Yahoo, Bing, Yandex и т.н. В България смело може да твърдим, че използваме само Google като търсеща машина, затова и много хора у нас свързват оптимизацията на сайтове точно с този технологичен гигант.

Вижте още: Как се прави качествено SEO с Евгени Йорданов

Да поговорим малко и за SEM или иначе казано интернет маркетинг, или дигитален маркетинг. Това е продуктово позициониране на продукт или услуга чрез Интернет. Съдържа SEO, SEM, платена реклама, е-майл маркетинг и други такива средства за масов спам и достигане до потребителите.

И като си говорим за SEO оптимизация и какво точно е това, няма как да не споменем и главните цели, и защо трябва да се оптимизират сайтовете.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването