Какво е User experience и разликата му с Interaction design

Interaction design не е графичен дизайн! Това са две различни области!

23.06.2014

Днес ще се запознаем с това какво е User experience и разликата му с interaction design

User experience е много широко понятие, което отговаря за цялото потребителско изживяване при взаимодействието с даден продукт или услуга. Включва както емоционалния, така и практическия аспект на това взаимодействие. Човек оценява потребителския дизайн по няколко фактора. Например дали му е харесало, дали е взаимодействал бързо със системата, дали лесно се ориентира в структурата и т.н. За да се разберат конкретните резултати се изготвят анкети и статистики от проучвания.

Interaction design или дизайн на взаимодействието е една област, която е по-различна от графичния дизайн. Много важно е да се знае, че интеракшън дизайнерът не прави графичен дизайн. Това е масова грешка!  Интеракшън и графичния дизайнер не е една и съща роля! В добър екип тези роли трябва да са от двама различни хора. Единия създава красивото, в случая графичния дизайнер, а интеракшън дизайнера го насочва към потребителя и какви задачи те да изпълняват. Те са хората, които конструират и правят архитектурата на продукта и задават дизайна на графичния дизайнер.

Какво е User experience. Разликата на Interaction design с графичния дизайн

Какво е User experience и разликата му с Interaction design

Каква е разликата между User experience и Interaction дизайна?

Елементи на потребителското поведение

При започването на даден продукт, първо се определят какви са нуждите на потребителите и какви са целите на системата (софтуер или уеб сайт). После се правят функционалностите и изискванията за съдържанието, създава се информационната архитектура и след това идва интеракшън дизайнът. Целта на това нещо е хората лесно да намират и да се справят с търсената информация от тях. ID се занимава с процеса, по който потребителите ще се движат в интерфейса и това как ще взаимодействат с него.

Вижте още: 11 Основни принципа при UI/UX дизайна

Какво е прототип?

Визуално представяне на интерфейс, създадено, за да покаже и комуникира идея, структура, функционалност и поведение. Идеята на прототипа е да се направи проект, който да покаже какви са идеите, целите, как ще са подредени елементите в интерфейса, как потребителите ще взаимодействат с него и как системата ще реагира на потребителските взаимодействия.

Защо е нужен прототипа?

● Кумулиране на идеи

● Прави се сравнително бързо – не се отделят часoве наред или седмици. Става за няколко дни.

● Онагледяваме основна функционалност – може да се покаже идеята по много лесен начин.

● Хващаме проблеми в ранната фаза – още на ниво „идея“, което ни спестява главоболия в късен етап.

● Улесняваме избора между различни решения – много лесно може да преценим кой подход/решение е по-подходящо.

● Можем да тестваме с потребители – може да се тества вътрешно чрез колеги във фирмата или с потенциални клиенти (външни потребители).

● Служи за референция към девелъпърските екипи– средство за комуникация с хората,  които трябва да изпълнят този интерфейс.

Какво е прототип в Interaction design

Как се прави прототип в Interaction дизайна

Как се правят прототипи?

● Идея и концепция на продукта/услугата

● Преглед и избор – може да го нарисуваме или да го направим, като макет

● Детайлен макет  – визуализираме създадения макет или рисунка

● Тест

В следваща статия ще ви запознаем с двата вида прототипи: Low Fidelity и High Fidelity

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването