Какво ми даде Startup Weekend Varna – интервю със Свилен

креативността, решителността, търпението и непрестанната работа са едни от водещите качества

25.05.2014

Броени дни остават до старта на най-успешният формат за млади предприемачи в света, Startup Weekend, във Варна.

Участниците до момента почти са запълнили максималната бройка от 125 души. Вече нямаме търпение да видим какво ще ни предложат тази година, като идеи.

Преди старта решихме да потърсим някои от миналогодишните участници, за да ни разкажат за своите преживявания, успехи и амбиции, както и да споделят някои полезни съвети за всички, които са решили да се състезават тази година.

Какво ми даде Startup Weekend Varna – интервю със Свилен

1. Представете се с няколко думи

Здравейте! Казвам се Свилен, на 23 години съм, от град Варна. За себе си мога да споделя, че обичам да мечтая, но и да работя, за да осъществя мечтите си. Вярвам в доброто у хората и се стремя към непрестанно усъвършенстване.

2. Как научихте за Startup Weekend-а и какво или кой ви подтикна да участвате

В интерес на истината научих и бях поканен от приятел, който имаше идея и ми предложи да участвам с него в един екип. Помислих си, че това би било страхотно преживяване и от друга страна прекрасна възможност да се запозная по-отблизо с IT сектора.

3. Каква беше Вашата бизнес идея, която реализирахте за 54 часа? Разкажете ни малко повече за нея.

На подобни форуми идеите са свързани предимно с изготвянето на мобилни приложения и/или уeб сайтове. Именно в този дух и нашият проект бе свързан със създаването на мобилно приложение, чрез което търговските вериги предлагащи дрехи и аксесоари да позиционират своите артикули.

4. Какво успяхте да постигнете за един уикенд (54 часа)?

Постигнахме много от нещата, които се изискваха от нас за тези 54 часа – опознахме се, изработихме демо на проекта, направихме маркетингова стратегия, примерен бюджет, план за развитие в следващите няколко години и за финал разбира се презентация.

5. Продължавате ли да развивате тази идея?

Не, не развиваме проекта в момента. Явихме се с тази идея по-скоро с цел да усетим какво представляват подобни форуми. И ако трябва да съм искрен, останахме приятно изненадани.

Свилен за Startup Weekend Varna 2013

Свилен и преживяванията му от Startup Weekend Варна 2013

6. Какво е нужно на един бъдещ предприемач за да стартира бизнес със собствена идея?

Хубав въпрос, но според мен не може да се отговори еднозначно. Лично аз смятам, че креативността, решителността, търпението и непрестанната работа са едни от водещите качества. Разбира се, никому не е излишна малка доза късмет.

7. Какво Ви даде Startup Weekend Варна (какво спечелихте от участието си)?

Научих доста неща от участието си. На първо място, атмосферата организаторите и участниците бяха страхотни, изпълнени с енергия и амбиции. Мисля, че срещата с подобни личности е доста вдъхновяваща. От друга страна менторите и инвеститорите от различните фондове за рисков капитал бяха невероятни. Те от своя страна споделиха от ценния си опит, чрез който обогатиха познанията на присъстващите, включително и моите. Не само опитът им, но и съветите свързани с проектите над които работехме бяха от голямо значение. Разбира се не трябва да забравяме и предизвикателството да работиш в екип с почти или напълно непознати.

8. Ще участвате ли пак?

Да, тази година отново ще участвам.

9. Колко важен е според Вас Pitch-a в първия ден?

 Винаги е от голямо значение да направиш добро първо впечатление на публиката, особено ако се нуждаеш от хора за своя екип. Погледнато от тази страна за Bac: Pitch-a е доста важен. Но от друга страна, ако имаш вече сформиран екип, не е от голямо значение как ще се представиш. По-важен е крайният резултат и онези няколко минути, в които трябва да презентираш крайния продукт (идея) пред инвеститорите.

10. Какво пропуснахме да ви попитаме?

Пропуснахте да ме питате, защо реших да участвам.

11. Какво бихте посъветвали тазгодишните участници?

Бих посъветвал участниците, да оставят притесненията и страховете вкъщи, да се въоръжат с много енергия и усмивки и да успеят да разкрият пред всички пълния си потенциал.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.