Какво мразят най-много клиентите

Какво не харесват потребителите на онлайн магазините

29.09.2013

При последните пазарни изследвания в България, се установи огромен ръст на онлайн търговията. Оказва се, че все повече българинът, традиционалист, привиква към новата мания за онлайн пазаруване. Няма и как иначе. Това е най-бързият и достъпен вариант, а при голямата конкуренция – цените са в изключителна полза на потребителя.

Ето защо е важно да сте наясно с някои основни клиентски желания относно изгледа и функционалността на онлайн магазина. По принцип e-commerce платформите работят по един и същ начин, като се абстрахираме от индивидуални промени по структурата и изгледа. Поради това, потребителските забележки относно този критерий се обобщават в 3 основни:

Вижте какво мразят най-много клиентите на онлайн магазините

Какво мразят най-много клиентите на онлайн магазините

Какво мразят потребилите в онлайн магазините

1. Форма за регистрация, изскачаща веднага щом достъпите сайта – това определено е дразнещо и добавянето му ще доведе до негативи сред аудиторията на сайта, съответно и непосещаемостта му. А шансът за нови потребители – намалява драстично! Имайте предвид, че онлайн потребителят не обича задължителните неща, той иска свободата да разглежда и избира това което му харесва, без никакви ограничения.

2. Продукти без снимки – потребителят се води от визуалното представяне при първия поглед във вашия сайт (и не само). За добрия търговец не е тайна, че шансът да бъде закупен продукт, който не може да бъде усетен чрез някое от човешките сетива, никога няма да бъде закупен.

3. Непълно, безсмислено и твърде „постно“ описание на продуктите – характеристика, която много наподобява снимковото възприятие. Доброто описание на продукта е Вашият шанс да спечелите потребителя, да му кажете защо да избере точно този артикул от точно този онлайн магазин.

Вижте още: Как да продаваме онлайн

Друга важна група потребителски забележки към e-commerce включва поръчката и разплащането при покупка. Тук отличаваме отново 3 основни точки:

1. Задължителна регистрация – може би това е една от най-мразените процедури в онлайн магазините. Изключително дразнещото попълване на много потребителски детайли, създаване на акаунт, потвърждаване и т.н. В края на процеса потребителят вече може и да се е отказал. Дайте възможност на посетителите на Вашия сайт да избират опции за checkout – с регистрация или без регистрация (почти всички платформи за e-commerce позволяват това).

Какво мразят най-много клиентите на онлайн магазините

Потребителски забележки към e-commerce платформите

2. Сигурност на плащането – и макар все по-сериозните защити при онлайн разплащанията и прозрачността на условията, потребителят все още се притеснява. Осигурете му пълна информация за всички процедури във Вашия сайт и го убедете в легитимността си (може да закупите сертификати за автентификация на онлайн разплащанията). В България най-разпространеният метод на плащане е наложеният платеж. Може би поради все още силната недоверчивост на българския потребител. Така, че ако развивате онлайн търговия на територията на страната, задължително предложете такава опция.

3. Политика за замяна и връщане – ако искате да спечелите лоялни и доволни клиенти, трябва да обхванете всичките им желания и потребности. А едно от тях е възможността да заменят или върнат стоката, която са закупили. Представете на видно място в електронния магазин, условията как това може да бъде постигнато при необходимост.

Вижте още: Политика за замяна и връщане на стоки

! Специална забележка: Не регистрирайте всеки потребител, автоматично, за получаване на нюзлетър. Това е и трябва да бъде опционално! Спамът е не само дразнещ, но може да бъде и незаконен.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.