17 неща, които шефът никога не трябва да казва

Бъдете пример за служителите си!

22.10.2013

Шефът трябва да осъзнае, че целия екип се учи от него. Това е и главната причина, защо той трябва да бъде много внимателен с хората си. Всичко, което се казва от шефа се приема с по-голяма тежест, точно защото той го е казал.

Дейв Керпен разкрива кои са 17-те неща, които шефът никога не трябва да казва.

1. Този клиент ме подлудява!

Повечето от нас са преминали или тепърва ще преминат през лудите и кратки срокове за осъществяването на даден проект. Минавайки покрай нашите чувства на стрес заради късия краен срок, това може да е демотивация на служителите ни към даден клиент. Вашата работа като лидер е да се уверите, че вашите служите разбират важността на всеки един клиент и ги толерират като равнопоставени, без да позволяват чувството на нервност и напрегнатост да замъглява преценката и мотивацията им.

Какво шефът никога не трябва да казва

Бъдете търпеливи с клиентите си!

2. Аз съм шефът!

Никой не иска да работи за организация, която не спазва ангажимента си към служителите и най-малко човечността към тях. Ако вашите колеги искаха да получават заповеди, то най-вероятно щяха да се присъединят към армията. Не забравяйте, че всяко решение е диалог. Дори да имате последната дума, но да нямате все още пълно съгласие не правете така, че изразът „Аз съм шефът да е причината за всяко неуточнено на сто процентово решение.

3. Аз съм твърде зает!

Това твърдение показва липса на всякакво уважение от ваша страна към хората, които работят за Вас. Ако кажете на някой ваш служител, че сте твърде зает и не му отделите поне една минута, то ще го накарате да се почувства маловажен и това, което прави, не е толкова важно за фирмата. Лесен подход да кажете на някой, че момента не е подходящ, без да го обидите е просто да му кажете, да се върне малко по-късно, когато ще имате нужното време да разгледате проблемите му. Така им давате увереност, кураж и уважение и те са доволни, че се грижите за работата им.

Фрази, които шефът никога не трябва да казва

Не следете клюките в офиса

4. Какви са най-новите клюки?

Когато водите компания, Вие определяте атмосферата на работното място. Ако разпитвате някой от персонала си за някоя клюка, това им показва, че те също могат да го правят. Всички знаем до какво водят клюките – напрежение, обтегнати отношения между колегите и пълна демотивация за някой от тях. Оставете клюките пред вратата на офиса и няма да съжалявате.

5. Какво по-дяволите не е наред с теб???

Много е лесно да се разочаровате, когато вашият персонал прави нещо неправилно, но когато не реагирате достатъчно адекватно и професионално този проблем стига до сърцата им и наранява професионалната им компетентност. Ако реагирате бурно към тях, те ще приемат, че имат недостатък и ще си внушат, че сте загубили цялото си доверие в техните способности. Реагирайте много по-внимателно и разберете какъв е бил проблема, без да избухвате и да им се карате какви некадърници са.

6. Само ти създаваш проблеми!

Това само ще изолира вашите служители. Ако реагирате така остро, ще им съсипете самочувствието и ще ги накарате да се чувстват сами. Ако проверите в Google доста от големите организации имат този проблем, защото мениджърите ръководят големи и сложни проекти и не могат да овладяват емоциите си, а това води до непълноценна работа на екипа ви.

Шефът никога не трябва да нагрубява персонала си

Отнасяйте се вежливо с екипа си!

7. Не ми пука за това!

Трябва да се грижите за всеки аспект на вашия бизнес – малък или голям. Ако позволите на служители си да мислят, че не Ви е грижа за собствения ви бизнес, защо тях трябва да ги е грижа за вашия бизнес? Третирайте всеки проблем по един и същи начин и ще накарате служители си да се гордеят с работата си.

8. Не правя това, което не искам!

Като собственици или шефове на бизнес, вие трябва да сте готови да направите всичко, за да може работата да бъде свършена. Никога не карайте служител да свърши нещо, защото Вие не искате да го свършите. Когато им поставяте сложни или изискващи много време задачи, се убедете, че ще им предложите вашата помощ. Ще им даде голям кураж, че сте съпричастни с тяхната работа. Давайте им насоки и бъдете техният пример.

9. Не спори с мен!

Не разубеждавайте вашите служители, че не са прави и аргументите са им грешни, още преди да сте ги изслушали. Понякога може и да грешите, а вашия персонал може да ви помогне да изясните грешките си. Изслушването на тяхното мнение и идеи е от решаващо значение за изграждането на бизнес.

10. Ние винаги го правим по този начин!

Само защото даден проблем е оправян по определен начин в продължение на месеци или години, не означава, че всеки път това е най-добрият начин за решаването му. Дайте възможност на вашите служители да измислят ново решение. Не ги спирайте да мислят. Свободата поражда творчество, което от своя страна поражда иновация. Иновацията може да дойде както от главния изпълнителен директор, така и от някой стажант.

11. Остави ме сам да си го направя

Вашата компания не може да расте, ако правите всичко сам. Ако смятате, че трябва да се намесвате във всеки казус, нещата стават сложни. Вашите служители никога няма да се научат да се справят сами. Дайте шанс на всеки да успее да разреши даден казус. Просто го насърчете, че може да се справи. Така ще изградите много силна компания със силна връзка между персонала.

12. Справяш се добре..

Когато служителите поискат коментар за свършена задача от тяхна страна, никога не им казвайте „справи се добре“. Те не търсят това. Наградете ги с нещо, дори малко, но така ще разберат, че наистина са си свършили работата добре и ще искат да се доказват все повече. Това ще ги накара да имат желание за потенциал и растеж във фирмата. Не забравяйте, че да кажеш на някого „справи се добре“ без да му дадеш нещо малко се приема по-скоро като пропусната възможност от служителя. Приема се като поредната свършена работа.

Шефът никога не трябва да казва: Това е МОЯТА компания!!

Създавайте си последователи!

13. Това е МОЯТА компания!!

Това може да е написано на хартия, но няма да сте кой знае колко голям лидер, ако нямате последователи. Вашата компания представлява много разпокъсани частици. В момента, в който започнете да ги събирате една по една, ще ставате много по-успешен лидер. Всеки успешен лидер има последователи, а от там и добра компания.

14. Това е твой проблем!

Поддържането на добри отношения със служителите и споделянето на отговорности е много важна част от създаването на добра комуникация и работа в офиса. Ако служителя види, че сте ангажирани във всички задачи и проблеми на фирмата, то това ще мотивация за него, че сте отворени към всички проблеми на фирмата, и сте готови да помагате на вашите служители.

15. Това е малък клиент/продажба

Обучението на вашите служители да се отнасят по-добре към по-високо платените клиенти или по-големите продажби е огромна грешка. Това създава лоша репутация на вашата компания при обслужването, както и води до спорове на персонала ви, кой с кой клиент да работи.

16. Имаме нужда от PR

Въпреки, че PR-а е много важна част към фирмата, това не дава право на персонала да не работи здраво за подобряването на продукта. Поставянето на акцента върху „Имаме нужда от PR” намеква, че продуктът не е достатъчно добър и нямате контрол върху него. Една от най-големите грешки на лидерите е да направят така, че техните служители да чувстват, че нямат контрол върху продукта.

17. Не ми пука какво мислиш!

Това изречение може да свърши по много различни начини. Може да бъде „Не ми пука какво мислите“ или „Не ми пука (кой) какво направи“. Независимо от начина, по който завършите изречението, „Не ме интересува“ е фраза, която приключва разговора, а не води до насърчаване. Това подсказва на събеседниците Ви, че не сте отворени за идеите на други хора. Упражняването на ролята Ви на власт по този начин, води до ненужно отрицателно мнение на колегите ви на работното място.

Това бяха 17 фрази, които шефът никога не трябва да казва на своя отбор, но също така е много важен фактор, e и тонът по, който говори по време на различни обстоятелства. Добре считана стратегия е да хвалите публично някой от екипа си при добре свършена работа. По този начин ще стимулирате него, както и колегите му за по-ефективна работа. А ако искате да направите забележка на някой, най-добрия подход е да го извикате в офиса Ви и насаме да обсъдите проблемите и да му предложите помощ. Това ще е изключителен стимул за него и така няма да се превърнете в негов враг. Не забравяйте, че когато шефът говори без значение дали добро, лошо  или грозно хората му обръщат внимание!

Сега е ваш ред. Какво е най-лошото нещо, което сте чули от шефа си? Какво според Вас е най-лошото нещо, което шефът може да каже на служителите си?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването