Шест неща, които добрият шеф трябва да избягва

Как трябва да се държи всеки ръководител със служителите си

05.09.2016

Ръководите и организирате работния процес на вашия екип. От вас се очаква да формирате сплотен екип, в който служителите си взаимодействат, сработват и осъществяват качествена комуникация.

Изискванията към работата на лидера са много, часовете положен труд и усилията на екипа да върви напред също.

Ето някои неща, които добрият шеф избягва да прави, особено ако целта му е екипът да работи наистина максимално ефективно.

6 неща, които добрият шеф не трябва да прави на работното си място

Интригантстване – целта ви е съвместна екипна работа, в която всеки върши това, което разбира най-добре, но наред с това хората работят като едно цяло?

Забравете максимата „Разделяй и владей“ и не допускайте интриги в екипа.

Вижте още: 17 неща, които шефът никога не трябва да казва

Подозрения – не се отнасяйте с недоверие към колегите и не бъдете прекалено подозрителни. Отнасяйте се позитивно към хората от екипа. Ако все пак установите подмолни действия или злоупотреби, реагирайте веднага по силата на правомощията си.

Шест неща, които добрия шеф трябва да избягва

Добрият шеф не прави интриги

Тенденциозност – ако има колеги, които по една или друга причина не ви допадат, не бива да се отнасяте тенденциозно към тях. В личен разговор изяснете ясно и конкретно какво не харесвате в работата им и опитайте да ги стимулирате да я подобрят.

Прекален индивидуализъм – за да сплотите екипа, вие като лидер трябва да бъдете отличен пример за подражание. Целта ви е съвместна работа? Не проявявайте краен индивидуализъм във вашите дейности. Допускайте и другите колеги да поемат отговорност и самоинициатива.

Вижте още: 9 неща, които не трябва да казвате на шефа си

Ирония – в никакъв случай не иронизирайте своите служители.

Всеки прави грешки, губи концентрация, има личностни и професионални сривове. Това не е причина да унижавате хората от екипа си. Те работят за вас.

Шест неща, които добрия шеф трябва да избягва

Добрият шеф не иронизира служителите си

Подмазване – не допускайте да ви се подмазват.  Ограничете подобно поведение, както от хора от екипа, така и от ваша страна. Дори и да сте на лидерска позиция отскоро, не мислете, че по този начин ще бъдете приети по-бързо от екипа. Докажете се с професионализъм, личностни качества и добронамерено отношение.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP