8 неща, които вероятно не знаете за четките за зъби

27.09.2016

Още от съвсем малки помним как зъболекарят и родителите ни все ни напомняха колко важно е да си мием зъбите поне по 2 пъти ден. Освен това, се стараеха да ни научат как да го правим правилно, така че да избегнем кариеси и други проблеми в устната кухина. И така, ден след ден, този навик дълбоко се е закоренил у нас и всяка сутрин и вечер грижливо почистваме зъбите си с четка и паста за зъби.

Четката за зъби е с нас навсякъде, където отиваме за повече от ден (или по-малко). Тя се е превърнала в задължителен обитател на несесерите за баня и е незаменима част от багажа ни (ако не я забравим 😀 ). Знаем сякаш всичко за този верен помощник, но дали знаем всичко?

Ето и нашия списък с:

8 неща, които вероятно не знаете за четките за зъби или пък знаете…

1.. Древните хора използвали клонки за да мият зъбите си.

Историята на миенето на зъби датира от преди 4000 г. пр.н.е., когато индусите на Индия първи използвали клонки опънати във влакна, за да мият зъбите си.

2.. Четките за зъби са масово произвеждани в САЩ един век след като първо са били масово произвеждани в Англия.

Англия първа въвежда масови продукции на четки за зъби около 1780 година. Едва след един век Америка също започва подобно производство.

3.. Електрическите четки превъзхождат обикновените

Първата електрическа четка за зъби е произведена от Squibb Company през 1956 г.

Експерименти показват, че най-добрите електрически четки за зъби на пазара, премахват 11% повече плака, отколкото обикновените.

4.. Меката четина е по-добра от твърдата.

Меките четки почистват също толкова добре зъбите колкото и твърдите. Но последните могат да причинят увреждане на венците.

5.. Четките за зъби трябва да се сменят често.

Зъболекарите препоръчват смяна на четката за зъби на всеки 3-4 седмици, ако имате проблеми с венците. А за тези без такива проблеми, се препоръчва смяна на не повече от 2-3 месеца.

8 неща, които вероятно не знаете за четките за зъби

Електрическите четки превъзхождат обикновените

6.. Четките за зъби трябва да се съхраняват далеч от тоалетната. Поставянето на капачка върху главата на четката, предотвратява натрупването на бактерии.

Уверете се, че четката ви за зъби е поне на около 200 см от тоалетната чиния. И за всеки случай е добре да използвате капачки за четки, за да предотвратите натрупване на бактерии.

7.. Влакната на четката почистват езика също толкова ефективно, колкото и зъбите.

Не се нуждаете от допълнителен инструмент за да почистите езика. Използвайте четката си.

8.. Най-популярният цвят за четки за зъби е синият.

Синият е най-популярният цвят, а вторият по популярност е червеният.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.