Какво съдържание да споделяме във Facebook

Как мисли потребителя...

19.01.2017

Едва ли има някой от нас, който да не знае за какво служи Facebook. Тази социална мрежа свързва хората от единия край на света до другия. Най-голямата и най-популярна мрежа в света. Мрежата, която тотално промени света. Точно, както едно време телевизията промени всичко.

Доста от бизнесите са скептични спрямо социалните мрежи, но от бизнес гледна точка във Facebook има над 1,5 млрд. Потенциални клиенти. Много хора подценяват силата на социалните мрежи, но това е така, защото повечето от тях са пуснали грешна рекламна кампания и нямат никаква представа за психологията на потребителите. Докато бизнесите не научат повече за клиентите си и не се научат да говорят езика им, то няма как да постигат и добри резултати онлайн. Ясно е, че всичко е свързано с продажбите, но без да докоснеш клиента си някак си е трудно да извършиш и продажба.

Защо е важно какво съдържание да споделяме във Facebook?

Много е важно да разберете, че хората създават профилите си във Facebook, за да поддържат връзка със стари приятели и да намират нови такива. Да комуникират със семейството и да следят какво се случва в живота на близките си. Участието им във виртуални общества под формата на страници и групи също е много важно, но никъде няма замесен “бизнес“.  Facebook работи в полза на потребителя и иска той да вижда истории и факти, които са му интересни и полезни. Социалната мрежа не иска своите потребители да виждат неща, които не ги интересуват или напрягат. Еволюцията е на Facebook е равна и на еволюцията на хората. Когато потребителите се променят, Facebook се променя паралелно в тяхна полза.

Какво съдържание да споделяме във Facebook

Facebook се развива заедно с хората

Бизнесите съществуват в социалната мрежа заради големия брой потребители (1.5 млрд потенциални клиенти), но малцина осъзнават, че в “news feed” излизат 1500 истории дневно, като едва 20% от тях се визуализират. Facebook филтрира постовете спрямо качеството и интересите на самите потребители.

Какво трябва да направите като бизнес?

Да създавате лоялни фенове – колкото по-релевантно съдържание създавате за сегашните си фенове, толкова по-добра връзка ще изградите с тях. Колкото по-добра връзка изградите с тях, толкова повече ще виждат постовете и историите ви. Така ще се стигне до така нареченият „вирусен ефект“ и приятелите на вашите фенове ще започнат да виждат и харесват публикациите ви, което е предпоставка за увеличаване на продажбите ви. Ето защо трябва да се фокусирате върху сегашните си фенове и да задоволите потребностите им.

Вижте още: Как да създадем перфектен план за управление на Фейсбук страница

Да създавате качествено съдържание – във Facebook дефиницията за качествено съдържание не е това, което продава, а това, което кара хората да се ангажират с него и да го споделят със своите приятели. Трябва да създавате съдържание, което ще ангажира хората спрямо техните интереси, а не съдържание, което има една-единствена цел: да продава. Така със сигурност ще имате огромни успехи в дългосрочен план.

Какво съдържание да споделяме във Facebook

Създавайте качествено съдържание

Няма как да продавате на хора, които не ви вярват. Не забравяйте, че вашите клиенти се развиват и помъдряват. Променят се с годините, създават семейства, деца, обикалят света. Вашият бизнес също трябва да се развива. Постоянно трябва да се допитвате до хората, да знаете от какво се интересуват и да ги обгрижвате с внимание. Ако искате да задържите някой като клиент, то трябва да се фокусирате върху задоволяването на нуждите и интересите му.

Как да пожънете успехи във Facebook?

Успехът се състои в степента на ангажираност спрямо потребителите. Успешната продажба е вследствие на изградена емоционална връзка между вас и клиентите ви. Ако нямате емоционална връзка с феновете си, то няма да успеете да им продадете нищо. Продажбите няма да покажат на Facebook, че вашето съдържание е качествено. Не си правете грешни представи. Ако искате да продавате, то трябва да следвате принципа: фокус върху вашите фенове и задоволяване на нуждите им с качествено безплатно съдържание.

Как да изградите правилна връзка с феновете си, за да може след време да им продавате повече продукти и услуги?

Правилен фокус – фокусирайте се върху увеличаване на ангажираността към вашите фенове и ще достигнете до много повече хора, какъвто и продукт или услуга да промотирате.

Вижте още: Как да създадем перфектен Фейсбук пост

Ключът към успеха – отделете време, за да разберете психологията на потребителите и ще увеличите продажбите си неколкократно. Не забравяйте, че хората влизат в социалните мрежи да се забавляват, комуникират и информират. Дайте им това, от което имат нужда.

Какво съдържание да споделяме във Facebook

Ключът към успеха в социалните мрежи е качественото съдържание

Психологията на човека – когато получава нещо безплатно, без да се търси нищо в замяна потребителя се ангажира. Така, когато дойде време да му се поиска нещо, той се чувства виновен ако не предприеме действие, за да се отблагодари. Просто е: давай, за да ти дават.

Успешните бизнеси във Facebook се фокусират върху ангажирането на потребителите вместо върху директните продажби. Дават добавена стойност на феновете си, което им носи огромни печалби в бъдеще.

От какво имат нужда хората

  1. Сигурност;
  2. Разнообразие/забавление;
  3. Важност/значимост;
  4. Любов/ангажираност;
  5. Прогрес;
  6. Принос към нещо;

Всички тези нужди предопределят действието на един човек. Ако задоволите тези нужди с вашия продукт, услуга, послание, публикация и съдържание, то ще накарате хората да станат зависими от вас, което ще ви донесе огромни дивиденти в един период.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването