10 неща, които трябва да знаем за другите

Втора част

17.11.2014

В първа част на тази статия ви показахме 10 неща, които трябва да знаете за другите хора и неща, които ще ви помогнат да развиете своите взаимоотношения с клиенти, приятели, роднини и половинки. С втората част на тази статия ще ви представим още малко неща, които може би не знаете за хората, а ще имате полза от тях.

Представяме ви втора част на 10 неща, които трябва да знаем за другите

Хората искат да получават признание – можете да спечелите много пари, като ласкаете човешкото его. Научете се да отдавате респект на клиентите, роднините и приятелите си и ще спечелите много от тези взаимоотношения. По този начин ще ги запазите за цял живот.

Всички хора се чувстват ощетени – малцина от нас са удовлетворени от живота си. Чувстваме се излъгани и подведени. Всеки път очакваме повече, а сякаш не го получаваме. За да спечелите повече пари, помогнете на хората да изпитат удовлетворение. Обслужвайте ги. Грижете се за тях, сякаш са малки деца. Дайте им повече, отколкото очакват. Покажете своята загриженост и ще видите как това ще се отрази на бизнеса ви и взаимоотношенията ви с останалите.

Хората колекционират разни неща – от книги до рецепти, макар понякога да го отричат. Ако търсите бърз начин да забогатеете, открийте какво колекционира определена група от хора и им го продайте.

Хората не се отказват от лошите си навици, докато не ги заболи – необходимо е много, за да бъдат променени хората – обикновено много болка и страдание.

Хората ще направят всичко, което поискате, стига само да не мислят противоположното. Ако се справите с възраженията им, те ще ви послушат – най-добре е да се справите с възраженията още преди да са възникнали. После, когато предложите стоката си или например поканите някого на среща, ще получите съгласие.

Хората усещат, когато някой друг контролира положението и отчаяно търсят начин да си възвърнат властта – предложете им начин да се сдобият с повече сила, да победят системата от която недоволстват и ще привлечете вниманието им.

Хората се подчиняват на заповеди, които създават у тях чувство за превъзходство – Вие сте част от малка група хора. Всички сте иновативни, позитивни, високо интелигентни, схватливи и с перспективи. Всички сте част от групата на списание VIP. Как ви кара да се чувствате това? Не изпитвате ли чувство на гордост?

Хората дълбоко се влияят от мнението на останалите – повечето не могат да решат да свършат нещо самостоятелно. Имат нужда да знаят какво мисли останалата част от обществото, с което са свързани. За да продадете някаква стока или да убедите някого за нещо, осигурете си много препоръки – уверения от реални хора, които са изпитали реални резултати.

Хората действат единствено по лични подбуди – независимо какво казвате и какво мислите Вие, никой не прави нещо без тайното желание да извлече полза от това, с което се занимава.

Хората никога няма да променят човешките си емоции и първичните си желания. Променят се само дрехите и инструментите им – през всички времена хората са били подвластни на едни и същи желания и чувства. Трите първостепенни цели на всеки са храна, любов и пари. Те са били валидни през 1800 г. и ще са същите през 2800 г. Променят се само навиците и технологията.

Можем да променим света около нас

Вижте как можем да променим света

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването