Интервю с Калоян Косев

И участието му в Startup Weekend Варна

29.05.2014

Днес ще бъде даден стартът на най-успешният формат за млади предприемачи в света, Startup Weekend, във Варна.

Вълнението е вече на макс. Всички трепнат в очакване да видят и чуят тазгодишните иновативни и креативни стартъп идеи.

Вижте още: 10 съвета за перфектна Startup Pitch дъска

Какво има да сподели един от миналогодишните участници за формата и защо е решил да участва отново.

Калоян – за участието си в Startup Weekend

1. Представете се с няколко думи

Казвам се Калоян (Кало) от Варна. Аз съм уеб разработчик, програмист и координатор на IT проекти в свежия екип на Dev Labs. Паралелно с това развивам и няколко лични проекта, като един от тях е EasierEnglish.BG – платформа за уроци по английски език.

2. Как научихте за Startup Weekend-а и какво или кой ви подтикна да участвате

Знаех за събитието и преди изданието му във Варна, все пак то е международно и се провежда в доста градове по света. Подтикна ме това, че от една страна имам желание и мотивация да развия собствените си идеи до степен, в която мога да ги нарека собствен „бизнес“. От друга страна – възможността да се срещна със свежи и интересни хора, които също като мен имат страст към start-up-ите.

3. Каква беше Вашата бизнес идея, която реализирахте за 54 часа?

Моята идея се роди точно седмица преди Startup Weekend-а и работното ѝ заглавие е Speakers Feedback Platform – платформа, с помощта, на която лектори и обучители могат да получават ефективна и градивна обратна връзка, с помощта, на която да подобряват своите презентационни умения.

4. Разкажете ни малко повече за нея

Всички сме били на лекции и обучения, които са били меко казано скучни. Случвало ли ви се е да съжалявате, че сте заплатили участието си в даден семинар? Случвало ли ви си е да чувствате, че сте загубили 3 часа в университета, за да слушате поредната лекция? Моята идея има за цел да промени това.

В края на обучението лекторът ви обяснява колко важно за него е да получи обратна връзка и ви дава QR код. Вие го сканирате със смартфона си и отговаряте на въпросите, което няма да ви отнеме повече от 1 минута. Резултатите се качват в базата данни на платформата, обработват се и се анализират от специалисти и психолози. Лекторът получава тези анализи под формата на инфографики, като освен това получава и съвети как да подобри представянето си. Всеки обучител, който използва услугата, ще има личен профил в системата, където ще може да следи развитието си.

Идеята е, че въпросът не е просто да получите някаква обратна връзка, а да получите ефективна такава. Обратна връзка, която да ви позволи да подобрите представянето си.

5. Какво успяхте да постигнете за един уикенд (54 часа)?

Да добутаме положението до що-годе работещ уеб прототип. За съжаление по време на презентацията имахме технически проблеми и видеото, което бяхме подготвили не тръгна, а по-късно не тръгна и презентацията.. малко тъжно.

6. Продължавате ли да развивате тази идея?

Да, и то доста динамично. До няколко месеца очакваме да се стигне най-сетне до работещ прототип.

7. Какво е нужно на един бъдещ предприемач за да стартира бизнес със собствена идея?

Огромно количество енергия и вдъхновяващи и мотивиращи хора около него.

8. Какво Ви даде Startup Weekend Варна (какво спечелихте от участието си)?

Доста интересни идеи, полезни съвети от менторите и един динамичен и изпълнен с емоция уикенд.

9. Ще участвате ли пак?

Със сигурност.

10. Колко важен е според Вас Pitch-a в първия ден?

Относително важен е, ако нямаш предварително сформиран екип и наистина търсиш хора със специфични технически умения например, които трудно се откриват и впечатляват.

11. Какво пропуснахме да ви попитаме?

Дали ще участвам със същата идея тази година… примерно.

12. Какво бихте посъветвали тазгодишните участници?

Да се опитат да формулират идеите си наистина много стегнато и ясно, да внимават много при сформирането на екип и да се заредят с голяма доза енергия, настроение и търпение през Startup Weekend-а.

Аз мога в България

Присъедини се към Нас!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.