Киберсигурност за блогъри

5 основни начина да се защитите

30.06.2016

Възходът на социалните медии неминуемо доведе до покачване на количеството блогъри из безкрайното онлайн пространство. Това отчасти се дължи на възможността за споделяне на съдържание с много хора мигновено. Блогът сам по себе си е място, където даден човек споделя преживявания, опит, познания и какво ли още не. Пространството е някак лично, но пък носи ползи за много хора.

И както може да се очаква с растежа на онлайн пространстовото се увеличават и заплахите. Много хора пренебрегват киберсигурността и стават жертви на подли измами онлайн. Особено чувствителни са блогърите, които често си патят от неприятелски “услуги”.

Независимо дали сте блогър или не, е добре да прочетете нашите 5 базисни съвета за киберсигурност.

Киберсигурност за блогъри – не подценявайте заплахите онлайн

1.. Избягвайте некриптирани WiFi мрежи

Колкото и лесно и удобно може да Ви се стори да се свържете с безплатния WiFi в местното кафене, това също може да бъде и много опасно за вашия блог. Ако предпочитате да работите навън, избирайте WiFi мрежа защитена с парола. Незащитените (некриптирани) мрежи правят  Вашето устройство уязвимо за хакери, които потенциално биха могли да използват отворената мрежа, за да видят Вашата онлайн активност.

2.. Въздържайте се от съхраняване на пароли в браузъра си

Една от най-често срещаните грешки на сигурността в кибернетичното пространство, правени от потребителите на Интернет днес, е съхраняването на данните за вход в браузъра. Въпреки, че това е супер удобно, подлагате блога си на сериозен риск.

Киберсигурност за блогъри

Киберсигурност за блогъри

3.. Използвайте частна мрежа

Частните мрежи или VPN мрежи (виртуални частни мрежи) помагат за осигуряването на безопасни сесии чрез криптиране на трафика между устройството и сървъра. Когато работите в блога си, не забравяйте да използвате VPN за да запазите Вашия сайт в безопасност.

4.. Поддържайте Вашия софтуер за сигурност ъпдейтнат до последната версия

Софтуерът за сигурност е абсолютно задължителен за блогъри. Започнете с намирането на ефективен такъв за Вашата операционна система. След като сте се погрижили за инсталирането на софтуера, поддържайте го актуален. Колкото по-дълго системата работи с остарял софтуер, толкова по-уязвима е към атаки.

5.. Подгответе се за бързо възстановяване от атаки

Дори и да вземете всички възможни предпазни мерки, за да избегнете атаки към вашия блог, за съжаление истината е, че никога не сте напълно имунизирани. Въпреки, че предприемането на необходимите стъпки за кибернетичната сигурност значително ще намали заплахите, подготвяйки се за най-лошото ще можете бързо да се възстановите и да получите обратно контрол върху работата си.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.