Кик бокс клуб „Скаптопара” Благоевград

Кратка история на клуба

13.04.2016

Днес в рубриката “Аз мога в България” ще ви запознаем с един кик бокс клуб, който е със седалище в Благоеград и въпреки, че е създаден от съвсем скоро, вече си има редица постижения. Въпреки трудните условия за спорт в България, клуб „Скаптопара” намира своя път към успеха въпреки всички трудности.

Представяме ви Кик бокс клуб „Скаптопара”

Кик бокс клуб „Скаптопара” е създаден от Вергилий Ситнилски през 2013 г. Името на клуба не е случайно, на старогръцки език skaptos означава „копая”, а para – „селище” (буквално „изкопаният град”). Това е първото име на днешния Благоевград.

Клубът е член на Българската конфедерация по кик бокс и муай тай /БККБМТ/. Още през първата година на съществуването на кик бокс клуба, Албена Ситнилска става световна шампионка в стил кик лайт контакт от първенството в Анталия, Турция.

Кик бокс клуб „Скаптопара” Благоевград

Албена Ситнилска

Следващата година е също успешна за благоевградските кикбоксьори. Клуб “Скаптопара” става държавен отборен шампион за 2014 г. в стил киклайт контакт, Албена Ситнилска печели и европейската титла, а Любомир Бакалски, Добромир Карабельов и Елена Самарджиева стават вице-европейски шампиони.

Вижте още: Кикбокс и Муай Тай Варна – спортен клуб “Вокил”

През 2015 Л. Бакалски става и вице-световен шампион. Сега в залата тренира една група от всички възрасти по кикбокс, а също така често могат да се видят и шампионите от таекуондо клуб „Фолкън”, все пак стиловете ITF и кик бокс са много близки.

Кик боксът (и ММА) в момента са много популярни спортове по целия свят, като се тренират както от мъже, така и от жени. Името на спорта подсказва, че той е създаден като комбинация от kicking – удари с крака от бойните изкуства и boxing – ударите с ръце от бокса.

Кик бокс клуб „Скаптопара” е създаден през 2013 г

В клуба тренират както мъже, така и жени

А като се добавят и хватките от борбата, самбото или бразилското джиу джицу, се получава състезание, което е известно като „смесени бойни изкуства” (Mixed Martial Arts) и в момента организираните от веригата UFC турнири са най-гледаните и най-атрактивни битки в САЩ.

Залата на кик бокс клуб „Скаптопара” в Благоевград се намира в сградата на областната администрация, в идеалния център на града и разполага с необходимото оборудване за провеждането на качествени тренировки – бандажи, боксови ръкавици, лапи, чували, дъмбели и свободни тежести.

История на Кик бокс клуб „Скаптопара”

Кик бокс клуб „Скаптопара”

Отворена е през цялото време на годината (дори лятото) и ако още се чудите какво е това „кик бокс”, няма нищо по-лесно от това да отидете и да направите една тренировка. Освен ползите за тялото от този спорт, винаги има шанс да намерите нови приятели, а какво по-хубаво от това?

Гост автор: Димитър Владиков, автор на пътеписи, разкази, статии и романи