Кикбокс и Муай Тай Варна – спортен клуб „Вокил“

За спорта и успехите

03.04.2016

Не случайно се казва, че здравият ум живее в здраво тяло. Поради тази причина трябва всеки ден да полагаме усилия да развиваме както ума си, така и да поддържаме физическото си здраве. Ако сте от хората, които не си падат по скучните фитнес занимания, вероятно бойните изкуства ще ви паснат по-добре. А защо не пробвате с Муай Тай или кикбокс?

Тренировките са подходящи както за деца, така и за възрастни; за хора които искат да поотпуснат в залата или да се занимават сериозно със спорт. А ако сте във Варна, не пропускайте възможността да участвате в поне една тренировка на спортен клуб „Вокил“ – по кикбокс или муай тай.

Възпитаниците на "Вокил" жънат успехи

Възпитаниците на „Вокил“ жънат успехи

Кикбокс и Муай Тай Варна – спортен клуб „Вокил“

СК „Вокил“ е създаден на 20.08.2007 г. от Галин Димов – дългогодишен състезател, няколко кратен Републикански шампион и бронзов медалист от Световно първенство по Муай Тай. Още от създаването си клубът е изцяло насочен в развитието на кикбокса и Муай Тай и не закъснява и първата изява на клуба през месец септември на същата година. Не след дълго успехите на клуба тласкат дейността и развитието му. Състезатели трупат медали от републикански и международни състезания. През 2012 година на клуба е присъдена награда за постиженията си в спорта и заема почетното пето място от общо 80 спортни клуба в цялата страна.

Треньорите

Галин Георгиев Димов

galin-dimov

Председател и главен треньор на клуба

Член на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай Главен инструктор по полицейска лична защита към ОДМВР гр. Варна Международен рефер и съдия по кикбокс и муай тай

Администратор на няколко водещи интернет сайта и фейсбук страници свързани с развитието и дейността на бойните спортове. Отразяване на събития от Държавния и международен спортен календар.

Най – високо постижение – трето място на световно първенство по Муай Тай 2008г.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Петър Пламенов Петров

petyr-petrov

Треньор на клуба

Многократен Републикански шампион в различните рингови стилове на  кикбокс и по муай тай. Национален състезател състезател по муай тай през 2014г.

Най – високо постижение – пето място на световно първенство по Муай Тай гр. Патая Тайланд през 2014г.

Двамата треньори работят със смесени групи от начинаещи и напреднали всеки делничен ден от 19:00ч. в залата по бокс намираща се в гр. Варна, ул. „Селиолу” № 39 в спортна база „Простор”. Добре са дошли както напълно начинаещи в спорта като цяло така и вече доказали се спортисти и състезатели.

 

Символ на клуба – Вълк

wolf-vokil-varna

В много древни митове вълкът е изобразяван като смел, благороден и интелигентен. Най-добрите примери за такива митове са тези на индианците. Вълкът е почитан като тотемно животно в Древен Рим.

Що е то МУАЙ ТАЙ?

muai-tai-varna

В буквален превод MUAY – означава битка, а THAI – свобода.

Стилът Муай тай (англ. Muay Thai), известен още и като Тайландски Бокс съществува от няколко столетия. Родината на този велик стил е разбира се Тайланд. Той произхожда от Krabi Krabong и първоначално е бил използван от тайландските войници в ръкопашните боеве по време на война. Стилът включва употреба на лакти, колена, удари с ръце и крака, а също така и много техники, чиито замисъл е да се причини болка на противника и най-често чупене на определена кост.

В наши дни за боксьорите се смята че те са едни от най-добре подготвените атлети и света. Това е така, защото състезанията са доста тежки. Играят се пет рунда по три минути, като екипа на състезателя включва къси гащета, боксови ръкавици и боксова шина за зъбите. Както споменах използват се удари и техники, при които много лесно се получават тежки травми.

 

Ритуалите

За Тай боксьорът, Муай Тай е начин на живот професия и среща с духовното. Всъщност, последното е най важният елемент и се изявява по неподражаем начин чрез ритуалите, изпълнявани от всеки боец преди срещата. Корените на тези ритуали са толкова стари колкото и самия народ Тай. Всяка такава церемония е дълбоко пропита с религиозни чувства.Както будистки,така и анимистки.

Религията

muai-tai-religiq

Религията на тайландците, в действителност излиза извън рамките на будизма практикуван в храмовете.Много преди той да навлезе в Сиам, народът Тай е изповядвал анимизъм. Впоследствие будизмът не заменя анимистките вярвания, а се установява като по-високоорганизираната религия, без да елиминира обаче предхождащия култ.

Всяка стая, офис или школа по Муай Тай си има своя собствена „къща на духовете“. Последната представлява изящна миниатюрна пагода (обикновено изработена от дърво), която украсяват всеки ден с гирлянди от пресен жасмини и на която поднасят дарове (храна и напитки). По-голямата част от тайландците вярват в амулетите. Два „амулета за късмет“ (влагайки най-дълбок смисъл в този термин) са особено важни за Тай боксьора.Това са короната (Mongkon) и гривната (Kruang Ruang).

ПОЗДРАВЪТ

При поклоните ученикът както и учителят използват поздрав, който е общоприет от всички будисти: дланите събрани пред лицето (толкова по-нагоре, колкото е по-уважаван поздравявания) и леко накланяне на главата и врата напред. Този поздрав, който в Тайланд обикновено се използва при всякакви срещи, изговаряйки думите „савади крап“ (sawaddi krap), се е превърнал в отличителен знак за уважение между практикуващите Муай Тай в цял свят.

Още за ритуалите, правилата и всичко свързано с Муай Тай може да научите от добре подготвените треньори на спортен клуб „Вокил“, Варна.

Кикбокс и Муай Тай Варна - спортен клуб "Вокил"

 

Етикети:

За автора

Списание VIP