8 основни схеми на класификация на съдържанието

Основни класификации и типовете навигации

09.09.2014

След като ви запознахме с информационната структура на UX дизайна, разбрахме какво ще показваме и на кого ще го показваме, структурирахме съдържанието на сайта, идва ред и на основните схеми на класификация.

Вижте 8-те основни схеми на класификация на съдържанието

По време – прилага се при новинарски сайтове или социални мрежи, като Facebook, Twitter, Google + и други. Тук по-важно е какво се случва сега, а по-малко какво се случва в миналото. Структурата на сайта показва най-новите статии/постове, най-отгоре. Ако правите сайт, в който хората се интересуват от най-новите неща, то тази структура е перфектна за целите ви.

По азбучен ред – тази класификация се използва доста рядко и е удачна само в някои случаи. Хората не мислят по този начин. Те няма да искат новините да са им подредени по азбучен ред. Тази структура е полезна да се прилага в случаи, когато знаеш какво търсиш. Например автомобилно списание и подредбите на автомобилните марки или пък разписанието на БДЖ и градовете по азбучен ред. Само в такива единични случаи, тази структура ще е полезна на потребителя.

По географски признак – типичен пример за това е Facebook или Foursquare тагването, което чрез помощта на GPS-а на вашия смартфон показва точното ви местоположение.

По формат – когато имаме различни видове съдържание в сайта. Подходящо е да се публикуват различни постове под формата на въпрос, галерия, история, клипче и т.н. Полезно е за по-социални сайтове.

По организационна структура – много рядко върши работа, защото хората рядко са запознати с това как е организирана една компания или институция. Типичен пример за това е сайт на някоя община в България.

По задача – полезно е, когато сайтът предлага изпълнението на дадени задачи. Например в PayPal. Там има организирани две задачи: получаване и изпращане на пари.

По аудитория – много често използван метод. Използва се много често от сайтове на банки. Информацията за частно и юридическо лице са доста различни. Този вид структура се използва, когато искате да разграничите предлаганата информация до различните потребители. Например имате една информация за купувачи и коренно различна информация за продавачи.

По тема – обща тема. Примерно жанрове на музика или филми. Най-лесно се представя информация по тези теми, която се отсява от хората.

Вижте още: Ръководство за UX Design или как да въздействаме на потребителите

Език и етикети

Има цяла наука, която се занимава с това. Най-важното, което трябва да знаете е, че трябва да използвате по-прости и кратки думи, които ще се разбират максимално лесно от потребителите. Важно е да определяте точни думи в структурата на сайта и по-точно в менютата и категориите. Например може да използвате думата „авто“ вместо цялата дума – автомобил. Избягвайте да използвате вътрешно-заводски жаргони, които хората няма да разберат.

Навигация 

Когато си направим информационна архитектура на сайта, обикновено има карта с някои неща, които са ключови и се поставят в менютата.

основни схеми на класификация на съдържанието

Видове навигации

Има няколко типа навигации:

Хоризонтална навигация – най-често използваният метод, когато имате малко групи с къси имена, които няма да се променят често.

Вертикална навигация – когато имате повече групи и по-дълги имена.

Обърнато L – използва се при по-големи сайтове. В главното меню изброявате най-важните неща, а в лявото меню останалите категории, които са под категории на категориите от главното меню.

Падащо меню – когато искате да обясните структурата на сайта или секцията бързо и с един поглед.

Галерии – когато единствената цел на страницата е да обясни и пренасочи към други страници.

Линкове „Още по темата“ – използва се масово от информационни сайтове или онлайн магазини.

Филтри – когато има много начини за категоризация и хората ползват повече от един едновременно. Задължително е при онлайн магазините. Улеснява в пъти потребителя, когато търси продукт по даден критерий.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването