Клишета за информационната структура

Тези старомодни клишета са абсолютно грешни!

25.09.2014

След като ви запознахме с информационната структура на UX дизайна и основните схеми на класификация на съдържанието, днес ще ви запознаем с някой клишета, които са абсолютно грешни.

Вижте някой клишета за информационната структура, които са абсолютно грешни:

  • Хората изчитат цялата страница и тогава вземат решение – абсолютно грешно. Ако не видят в рамките на 3-4 секунди това, което търсят те напускат страницата ви.
  • Всичко трябва да е на 3 клика разстояние – абсолютен мит! Ако даваш на потребителя това, което търси той ще премине и през 40 страници, за да достигне до целта си.
  • Менюто трябва да има 7 +/-2 линка – това правило тръгва от 60-те години. Няма такова нещо! Ти седиш пред екрана и виждаш цялата структура на сайта и това ограничение няма никакъв смисъл.
  • Хората не скролват – абсолютно грешно. Вие не скролвате ли? Доста хора си мислят, че като наблъскат цялата си информация в една страница, тя ще е много по-полезна и достъпна на потребителя, но уви не е така! Хората не харесват наблъскани неща и определено ще ви подминат съдържанието с лека ръка. Типичен пример за сайт, който разчита на скролването е Facebook.

Забележка: Внимавайте как структурирате сайта си и не използвайте графики, които ще го разделят и ще попречат на потребителя да разбере, че съдържанието продължава.

Вижте още: 8 основни схеми на класификация на съдържанието

  • Хората са по-доволни, когато имат по-голям избор – едно меню с 50 линка няма да ви е много полезно. Не забравяйте, че когато хората имат по-голям избор, по-скоро се объркват и не знаят какво да правят с него. Групирайте съдържанието по признак и ще имате много по-голям успех.
  • Началната страница е най-важната в сайта – това са глупости! Тя е важна, но не най-важната. Съдържанието прави един сайт качествен. Има случаи, когато даден потребител влиза директно в страница на даден продукт в резултат на търсене в интернет. Той може никога да не достигне до началната. По-ценно е да оптимизирате страниците, на които хората прекарват повече време.
Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването