Когато децата започват да ни се противопоставят

Какво да правим?

14.06.2017

Изпитанията пред родителите никога не свършват, а времето лети със скоростта на светлината, особено когато се потопим в отглеждането на своите наследници.

Докато се тревожим дали ще успеем да захраним добре бебето, дали ще свикне бързо с детската градина и дали ще се адаптира успешно в учебния процес и училищния живот, то вече проявява своя характер, предпочитания и разбирания за живота.

И когато децата започнат да ни се противопоставят…

Във възрастта от 8 до 11 години малките палавници се срещат отблизо със социалния живот и започват силно да се влияят от фактори извън семейната среда. Това са училището и приятелите. Децата започват да изграждат свое мнение, формират позиции и започват да оспорват и да поставят под съмнение авторитета и убежденията на родителите си.

Така възникват първите спорове между родител и дете. Това е нормален процес и част от личностното формиране на подрастващите. Добре знаем, че в спора се ражда истината и ако се подготвим за него, можем да покажем на нашите съкровища кое е „добро“ и кое е „лошо“, да защитим своите принципи и да приемем техните.

Когато децата започват да ни се противопоставят

Как да се справим с трудните деца?

Как може да стане това плавно и без излишна авторитарност?

На първо място родителите трябва да останат спокойни. Те трябва да останат твърди по отношение на основополагащите житейски ценности и категории и по-либерални по отношение на маловажните теми.

Това е времето за първите разговори по-трудните въпроси, свързани с половата просвета.

Необходимо е детето да започне да носи отговорности, които са по неговите възможности, да има своите малки домашни задължения и да дава своя принос за живота в семейството. По този начин то не само ще се чувства необходимо и значимо у дома, но и ще формира модел, който ще следва за в бъдеще, когато на свой ред изгради дом и семейство.

Вероятно в този период няма да се разминете с конфликти, караници, сърдити погледи и наказания, но  когато заложите на взаимното изслушване и показвате вашия пример, ще се справите с предизвикателството.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP