Когато си далеч от вкъщи, всичко изглежда различно

Или как излизането извън познатия комфорт ни помага да "прогледнем"

14.08.2015

Да живееш далеч от дома е голяма стъпка по много причини. Хората, които са решили да поемат към нови земи, преминават през много емоционални фази. От страх до огромно въодушевление. И в крайна сметка осъзнават, че всяка крачка напред е за добро, макар и да е изглеждала, като лош избор.

Когато си далеч от вкъщи, всичко изглежда различно – ценни житейските уроци

Уроците, които научаваш, когато си сам са уроците, които използваш през останалата част от живота си. Само хора, които са живели поне за известно време извън дома си биха могли да разберат следните неща:

1. Научаваш се да се наслаждаваш на самотата си

В началото тишината е плашеща и трудно се свиква с нея. Но в крайна сметка се научаваш, че моментите на усамотение са много ценни и важни за развитието на личността.

2. Осъзнаваш, че си по-силен, отколкото си мислиш

Когато останеш сам и няма на кого да разчиташ, справянето с предизвикателствата на живота налага да намериш в себе си сили, за които дори не си подозирал, че съществуват.

Когато си далеч от вкъщи, всичко изглежда различно

Житейски уроци за живота, когато сме далеч от вкъщи

3. Оценяваш малките неща

Тук се сещам за лятото прекарано в САЩ. Толкова много ни липсваше вкусната българска храна, че дори парченце сирене, донесено от родината, ни се струваше божествено, най-вкусното нещо на света.

Вижте още: Хората, които харчат за изживявания са по-щастливи

4. Учиш се да бъдеш по-наясно с отговорностите си

Когато живееш сам, развиваш биологичен часовник с аларма, който ти напомня да правиш важните неща. Този биологичен часовник не съществува първоначално; той расте с течение на времето. И когато вече напълно можеш да поемеш отговорност за задълженията си, този часовник е пораснал достатъчно.

5. Научаваш се да управляваш парите си

Знаеш колко имаш за месеца и за какво най-необходимо трябва да ти стигнат. Няма кой да плати тока и водата вместо теб, затова трябва да устоиш на изкушението да изхарчиш 50-60 лева в повече за глезотии.

6. Научаваш се да се самомотивираш

Когато няма кой да се мотае наоколо и да ти казва направи това и това, е лесно да престанеш да правиш каквото и да е било. Но, когато си сам и далеч от дома, тази фаза бързо преминава. Съвсем скоро осъзнаваш, че няма кой да изчисти, изпере и сготви вместо теб.

7. Ставаш експерт в мултитаскинга

Правенето на няколко неща едновременно е напълно обичайно занимание, когато няма кой да помага, особено в къщните задължения. Учиш за изпит докато чистиш (или обратното), наглеждаш яденето във фурната докато работиш над задачите за следващия ден и така нататък. Въобще живеенето извън дома и без помощта на мама и татко, не е лесна работа.

Вижте още: 9 стъпки към по-продуктивен ден

Независимо къде и с кого живеете, не губете себе си. Приспособяването към нова среда често води до “загубване” на истинската същност. Бъдете по-добрата версия на себе си, приспособена към новите житейски обстоятелства, но запазила духа на старото Аз.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.