Когато си мислите, че не сте достатъчно добри

Какво да правим в такива моменти?

19.03.2014

“Не можем да се превърнем във версия на себе си, която мразим, като можем да се превърнем в такава, която обичаме.”

Почти ежедневно ни се случва да попадаме в ситуации на вземане на трудни решения, с които често ни се струва, че не можем да се справим. Самата мисъл за неуспеха е причината за него. Нагласата е всичко! Няма невъзможни неща, а такива за които е нямало желание да бъдат направени.

Понякога изпадаме в депресии и то нерядко. Сравняваме се с други хора, които погрешно смятаме за по-добри от себе си. Поставяме се в ситуации на непрестанни упреци и недоволство от живота.

За такива моменти, когато си мислите, че не сте достатъчно добри запомнете няколко ключови неща, които да си припомните, когато се налага, за да избегнете попадането в “черна дупка”

1. Хората, с които се сравнявате също се сравняват с други, които смятат за по-добри от себе си – това е човешката природа, винаги търсим база за сравнение. Това е като инстинкт за самосъхранение в джунглата, наречена живот, където оцеляват само най-добрите.

2. Умът може да бъде убедителен лъжец  “Не вярвайте на всичко, което мислите” – интересен цитат, на който попаднах. Като се замислих (реално не знам дали не съм се лъгала в този момент), колко често ми се е случвало да смятам разни неща за невъзможни, а всъщност да се окажат толкова лесни за изпълнение. Явно умът ми ме е лъгал или знанията ми не са били достатъчно. И в двата случая правилният отговор е бил някъде в пространството и само е чакал да бъде намерен.

Вярвайте, че сте достатъчно добри

“Не вярвайте на всичко, което мислите”

3. Винаги има повече правилно, отколкото грешно  “Докато спреш да дишаш, с теб има повече правилно, отколкото грешно” – никой не е перфектен, но именно недостатъците са нашите “правилни” неща. Не приемайте монетата за едностранна, обърнете и другата и страна, може да се окаже по-вярна.

4. Обичай най-много тогава, когато си мислиш, че заслужаваш най-малко – най-трудно е да приемем подкрепата и любовта на околните, когато сме ядосани, разстроени или в състояние на депресия. Но веднъж открили се към топлите чувства на любимите хора, разбираме колко по-хубав е светът, когато не си сам.

5. Фокусирай се върху прогреса, не толкова върху конкретната цел – един от най-ефективните начини да се самоусъвършенстваме непрекъснато и да продължаваме упорито напред е да се възнаграждаваме за всеки един малък или по-голям успех. Примерно днес сте успели да свършите запланувана задача или сте решили сложен казус, браво поздравете се и си подарете награда по повода. Ако сами не се оценяваме няма кой друг да го направи!

Вижте още: 5 признаци, че не се справяте добре в работата си

6. Не можем да се мразим, когато можем да се обичаме – казвайки си всеки ден, че сте пълен провал и нищо не става от Вас може да доведе до тежко психично състояние на себе мразене. Разберете, че така  не си помагате. Вземете се в ръце и грабете живота в шепи, докато той не ви е смазал.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.