Кои бизнес модели работят в интернет в наши дни

Новите бизнес модели в дигиталния свят

13.01.2016

Кои са бизнес моделите, които носят успех в момента в интернет? И кой бизнес модел работеше до момента? На тези два въпроса ще ви отговоря по възможно най-лесния начин в днешната статия, която ще ни разкрие новите бизнес модели в интернет.

Кои бизнес модели работят пълноценно в дигиталния свят в наши дни

До момента работеше директният модел, тоест когато компаниите рекламират директно в интернет и търсят директна продажба. Този модел не бе чак толкова лош, но при него колкото повече хора рекламират директно в интернет и искат директно да продават своите стоки, толкова повече клиентите губят връзка с този бизнес и не знаят нищо за бранда, който продава. Това води до огромна конкуренция в онлайн пространството, защото десетки бизнеси правят едно и също, като същевременно всеки наддава за рекламен дял, което от своя страна води до увеличаване на разходите за реклама.

Кои бизнес модели работят в интернет в наши дни

Маркетинг на съдържанието срещу традиционния маркетинг

Чрез директния модел разходите за реклама често стават по-високи, а приходите стават все по-малки. Именно този негатив води до създаването и налагането на нови бизнес модели, които имат за цел да свържат хората с клиента. Благодарение на тези нови бизнес модели, клиентите ще разпознават бранда ви по-лесно и ще се сещат за него много по-често отколкото е било до този момент.

Вижте още: Как да изградим бизнес план

Както вече споменах, директната реклама почти не работи в последните няколко години, защото в наши дни живеем в ерата на безплатното. Хората са предимно в интернет, за да се информират, обучават и забавляват. Предлагайки повече от това съдържание на вашите клиенти, то ще увеличите многократно шансовете си за продажба. Ще ги накарате да купуват повече, като им предложите това, което търсят и това, което задоволява нуждите им.

От тук следва ще трябва да трансформирате целта на директната реклама в реклама, която води до безплатни версии на продукта. Ако безплатното съдържание е качествено, то ще се споделя все повече и повече от потребителите. Така ще стигнете до момента и на покупката на самия продукт и неговата пълна версия, а разходите за реклама, които сте отделили ще са много по-малки от обикновеното. Именно затова трябва да се позиционирате като човек, който дава решение на възможно най-много проблеми на потребителите, които всъщност са вашите клиенти.

Кои бизнес модели работят в интернет в наши дни

Ерата на безплатното

Ето защо ерата на безплатното, позната още като ерата на маркетинга на съдържанието, започва да процъфтява все повече и да носи огромни печалби на бизнесите, които са се ориентирали бързо и я прилагат в своите бизнес стратегии.

Вижте още: Какви продукти може да продавате в интернет

Колкото повече уникално и качествено съдържание създаваме, толкова повече то ще се споделя от клиентите. Колкото повече се споделя, толкова повече се увеличава шансът за продажба. Лесно е, стига да го приложите правилно.

Друг много популярен бизнес модел в наши дни е споделеното финансиране. Как работи то?

  1. Имаш идея;
  2. Създаваш проект в платформа за споделено финансиране;
  3. Споделяш я в социалните мрежи;
  4. Доброволци те финансират в замяна на продукт/услуга;
  5. Всички споделят проекта в социалните мрежи;
  6. Достигат целта на финансиране и бизнеса ти започва;

Вече сами трябва да изберете кой бизнес модел да приложите и кой най-много съответства на предлаганите от вас продукти или услуги.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването