Пароли, които никога не трябва да използвате

Как да защитим личните си данни от злонамерени атаки?

12.10.2013

Запитвали ли сте се какво запомняме най-често? Как можем бързо да „рецитираме“ нашето ЕГН, рожденна дата или някое запомнящо се събитие. А любимото място за отдих ? Е със сигурност това не е лоша идея, но се превръща в такава, ако отговорите на тези и някои други въпроси се крият в паролите за достъп до различни интернет сайтове, социални мрежи и лични данни. Представяме ви класацията на 10-те най-лоши пароли от гледна точка на вашата сигурност.

Вижте най-лошите пароли, които никога не трябва да използвате, ако искате да защитите личните си данни

1. Име на животно – на всеки може да се похвалите, че имате домашен любимец. Естествено първите ви две думи ще са името му и породата. Но не използвайте името му за парола на вашия Фейсбук.

Вижте още: Как парола променя живота на един човек

2. Датата на вашата сватба – е, не всеки тийнейджър на 15 години може да се похвали с това, но пък и не трябва тази дата да се използва като парола. Това е и една от най-популярно използваните пароли, според Google. Не я забравяйте, защото може да си навлечете неприятности, ако се приберете у дома без подарък.

Пароли, които никога не трябва да използвате

Кои пароли никога не трябва да използваме?

3. Рожденна дата – милиони буквички и цифрички са изтекли из интернет като лична информация. Сред тях безспорно са и рожденните дати. Бъдете изключително внимателни и не използвайте нито вашата, нито на близък човек рожденна дата.

4. Имена на любим човек – препоръчително е да не го използвате, защото до него може също да се добере човек, със „зли“ намерения, който цели да разбере вашата парола за социален сайт. А да не говорим, ако е за банкова институция или онлайн пазаруване…

5. Име на дете – тук забелязваме малко съвпадение с използването на пароли с името на любим човек. Децата са най-скъпото и така трябва да останат. Съветът от Google е да се избягва използването на имената им като лична парола.

6. Родният ви град / местонахождението – сигурно всеки се изкушава да си сложи лесна парола. Какво по-добро от града, в който живеем. Например „Varna” – звучи кратко, запомнящо и удобно за писане. Експертите съветват това да не го правите, защото е лесно разгадаема парола. Да не говорим, ако попаднете на някой хакер, който има голяма база от данни с такъв тип пароли и може лесно да се добере до началната ви страница във Фейсбук.

7. Остров/град/курорт, където разпускаме от ежедневието – аналитиците от Google са изследвали, че това също е една от често използваните пароли. Лежите си на шезлонг на някой блестящ курорт, със студен коктейл в ръка. А в същото време злонамерени лица използват статуса ви „Отмарям на Бахамите“ и опитват местонахождението ви като парола. Уау, понякога могат да успеят, освен ако не сте прочели тази статия и не сте си сменили паролата навреме.

8. Ако сте заклет фен на отбор/личност…  Избягвайте използването на нещо важно за Вас, част от Вашия живот – а именно името на любим футболен отбор или някой изпълнител, за когото говорите постоянно. По този начин може да издадете на всеки каква би била евентуалната Ви парола за сайтовете за залози. Макар, че винаги там паролите трябва да отговарят на минимум четири изисквания за сигурност и сложност. Бъдете на щрек!

Вижте още: Компютърна сигурност и защита на лични данни

9. 123456 – оххх, това безспорно е най-бързата, най-лесната за писане и най-достъпна парола. Поглеждате клавиатурата и като че ли сама се изписва. Абсолютно недопустимо е да я използвате, както и производните й комбинации 654321, 1234, 123456789, и др.. Дори и като временна парола на някой сайт.

Пароли, които никога не трябва да използвате

Паролата: 123456

10. Думата „Парола“ – тъй като интернет е глобална мрежа и за жалост не е измислена от българи, то в 99% от сайтовете използваме английски език. И тук говорим конкретно за тази „хитра“ според вас парола – „password”. Да, лесна и удобна е, но е най-несигурната. Може би са заедно с „1234“ на първо място по несигурност и лесно разбиване. Избягвайте я при всички положения.

Огледайте се, припомнете си паролите, които използвате и помислете за подсигуряване на вашите лични данни и информация. Ограничете достъпа на нежелани субекти или поне ги затруднете максимално. В днешно време има доста сложни пароли, има програми, с които ги записвате и използвате с едно кликване на мишката.

Гост автор: Красимир Минев – Мениджър “Операции”, GLOBALITOPS