Интересни коледни ястия от цял свят

20.12.2014

Ето че отново цяла една година премина, като миг и пак е време за любимите ни коледни празници. Навярно вече се подготвяте усилено за посрещането им и трескаво обмисляте какво да включите в празничните менюта.

Коледните хранителни традиции са различни и уникални във всяка една точка от света. Например пуерториканците правят pasteles, германците пък пекат гъски или патици, британците предпочитат печена пуйка, а мексиканците огромни партиди Tamales. Традициите разбира се не са универсални и се различават от семейство на семейство.

Интересни коледни ястия от цял свят

 1. BIBINGKA (Филипини)

Интересни коледни ястия от цял свят - Bibingka

Bibingka е леко сладък кейк направен с ориз или брашно от маниока и традиционно приготвен на дървени въглища в глинен съд, покрит с бананов лист. Bibingka е популярно ястие във Филипините по време на коледните празници и се яде след полунощ на Коледа.

 2. BIGOS (Полша)

Интересни коледни ястия от цял свят - bigos

Bigos, националното ястие на Полша, е невероятна смесица от месо и колбаси бавно задушени над легло от меко кисело зеле. Bigos е популярно ястие за студеното време, както и любимо ястие за деня след Коледа, известно също в Литва и Беларус.

3. Пудинг с червени боровинки (САЩ)

Интересни коледни ястия от цял свят - cranberry pudding

Този пудинг е популярен десерт на американската трапеза за Коледа. Обикновено се сервира с яйчен сос и се обгаря с ром.

 4. Щолен (Германия)

Интересни коледни ястия от цял свят - dresdner christstollen

Щоленът е популярен немски плодов кейк, който е много актуален по време на коледните празници в Германия.

5. TAMALES DE POLLO (Мексико)

Интересни коледни ястия от цял свят

Tamales са неизменна част от кухнята на Централна Америка. Представляват царевично тесто увито в царевична шума или бананови листа и задушени в голям съд. Повечето Tamales имат някакъв пълнеж. Има хиляди разновидности на Tamales и всеки регион има свой специалитет.

6. LINZERTORTE (Австрия)

Интересни коледни ястия от цял свят - Linzer Torte

Това е разкошна и проста торта с ронлива коричка, направена с лешници или бадеми, с пълнеж от френско грозде или сладко от малини и отличителна решетка от тесто отгоре.

7. Panforte (Италия)

Интересни коледни ястия от цял свят - Panforte

Това сладко изкушение от ядки и плодове е правено в тосканския град Сиена още от Средновековието. Производителите на Panforte ревниво пазят рецептите за традиционната коледна почерпка.

А кои са вашите любими коледни ястия? Споделете с нас и рецептите, да за можем да ги изпробваме за празниците. 🙂

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.