Колко може да поискате за своя продукт?

4 определящи фактора

28.08.2016

След като ви запознахме с това как може да определите цената на продуктите и услугите си, днес ще ви представим четири фактора, които определят колко може да поискате за своя продукт.

Четири фактора показващи колко може да поискате за своя продукт

  • Увереност – това е най-важният фактор при определянето на цената. Цената, това сте вие. Самооценката и самоувереността са ключови фактори. Ако искате да продавате скъпи продукти, то трябва да сте уверени, че продукта ви е ценен за клиентите ви, което ще ви даде допълнителен тласък при определянето на цената му.
  • Страст – когато сте страстни в това, което правите, всичко се забелязва от клиентите ви. Те ще усетят вашата енергия и ентусиазъм, което ще ги предразположи да платят повече за продуктите или услугите, които предлагате!
Колко може да поискате за своя продукт?

Създавайте продуктите си със страст

  • Социален статус и присъствие в интернет – колко от вашите клиенти ви препоръчват на своите приятели? Каква информация има за вас в интернет пространството? Имате ли медийни изяви? Всичко това се свързва със социалния ви статус в интернет. Ако имате положителна репутация, то тогава може да поискате повече пари за това, което предлагате, защото се позиционирате добре на пазара и хората ви имат доверие, а след като ви имат доверие те са готови да ви платят повече за продуктите и услугите, които ще им дадете.
  • Авторитет – изградили ли сте си авторитет в обществото на експерт в бранша? Най-добрият ли сте в това, което правите? Хората възприемат ли ви като специалист?

Ако вярвате, че вашият продукт е най-добрият на пазара, то трябва да убедите хората да го купят. Бъдете смели и не оценявайте продуктите си ниско. Самоувереността ви ще бъде ключов фактор към спечелването на нови клиенти. Не си мислете, че евтините продукти се продават повече, напротив! Те се приемат негативно! Хората търсят качество. Продуктите, които струват повече привличат по-сериозни клиенти, което води до по-добри резултати за бизнеса. Когато продавате качествени продукти това води до добри резултати в клиентите ви: те са доволни и са по-склонни да купуват още и най-важното да ви препоръчват на техни приятели.

Няколко фактора, показващи колко може да искате за вашия продукт

Убедете хората, че вашият продукт е най-добрият

Истината е, че можете да поставите каквато цена поискате, на който и да е продукт. Единственото нещо, което трябва да знаете е, че трябва наистина да вярвате в стойността на този продукт, да го позиционирате правилно и да надхвърлите обещанията и потребителското изживяване на клиента. Веднъж успеете ли да го направите, бизнеса ви ще достигне нови върхове!

Вижте още: Как да създадем перфектна оферта

Как да представим цената пред клиентите

  • Покажете им количествената стойност и резултатите, които ще постигнат благодарение на вашия продукт;
  • Бъдете подробни в представянето на продукта си. Обучете хората как могат да го използват най-функционално;
  • Обърнете стойността на продукта или услугата в истинско изживяване. Покажете на хората какви са резултатите, ползите и облекченията;
  • Бъдете конкретни – говорете с факти и цифри.

След като представите цената и ползата от вашия продукт пред клиентите си, ще имате по-задълбочена представа какво влияние имат продуктите ви върху хората. Опитайте се да изградите по-дълбока емоционална връзка, която неминуемо ще доведе до повече продажби.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването