Повече почивки, повече свършена работа

Проучвания

14.03.2015

Колкото повече работим, толкова по-непродуктивни сме. Бихте ли се съгласили с това твърдение?  Според редица проучвания тайната е да се работи по-умно и да се вземат оптималните необходими почивки.

Повече почивки, повече свършена работа или по колко време трябва да работите всеки ден

Нека разгледаме изследването, за да видим дали това е наистина вярно. Компания  “A” тества новото си мобилно приложение наречено Desk Time. Според резултатите от него 10% най-продуктивните хора дори не са работили по 8 часа на ден. Каква е тяхната рецепта за успех?Редовни почивки от по 17 минути на всеки 52 минути работа.

Друго проучване на университета на Торонто показва много сходни резултати. Ръководителят на изследването, John Trougakos казва:

  “Всички усилия да контролираме поведението си и да се фокусираме, “източват” психологическата ни енергия. Когато този източник на енергия се изчерпи, ние ставаме по-малко ефективни във всичко, което правим. “

Мозъците ни не са предназначени за дълги, интензивни часове в състояние на пълно концентриране и фокусиране. Работете усилено за кратки периоди от време, а след това си починете.

Повече почивки, повече свършена работа

Както и при всичко останало и тук си има изключения. Всеки човек се нуждае от различно време и от различни начини за почивка. Тайната се крие в това да си почивате, когато усетите нужда от това.

За някои от Вас тази теза може да се окаже неприложима. Защо? Ако работите в сферата на директното обслужване, едва ли клиентите на опашката ще приемат спокойно това, че точно когато е дошъл техният ред, се нуждаете от почивка.

Вижте още: Защо някои хора винаги закъсняват

За мен най-доброто решение е да си напиша на един лист какво имам да правя за деня, до кога трябва да го изпълня и с какъв приоритет. След като съм си изготвила дневния план, много лесно мога да следвам всички точки и между всяка една от тях, да се отдавам на нужната почивка.

В заключение да обобщим изводите, които можем да си направим от тези проучвания:

– По-малко часове работа + повече почивки = по-голяма продуктивност

– Трябва да се научим да казваме НЕ

– Почивките са по-продуктивни отколкото си мислим

– Трябва да си поставяме реалистични крайни срокове

– И все пак да не прекаляваме с почивките

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.