Компютърна сигурност и защита на лични данни

Интервю с Мурад Касим, проджект мениджър в 158 ltd

07.12.2014

Мурад Касим е Project Manager в 158 ltd.com. Той  има дългогодишен опит в разработката и управлението на проекти с мобилни и уеб решения. Има интереси в областта на дизайна, разработката на игри и сигурността в интернет. На 10.12.2014г, от 19:00 ч. Мурад ще изнесе безплатна лекция на тема: “Компютърна сигурност и защита на лични данни в Интернет”. Събитието ще се състои в Beehive Co-working Space-Varna /Генерал Колев 54, ет.6/.

Компютърна сигурност и защита на лични данни  – интервю с Мурад Касим

1. Какво провокира интереса ти към сигурността и защитата на личните данни в Интернет

Хоби ми е да чета книги, енциклопедии и научни разработки. Така започнах да разбирам истината за бизнес моделите на големите компании, в частност, социалните мрежи. Например, много хора си мислят, че бизнес моделът на McDonalds е да предлагат храна на своите клиенти, но всъщност McDonalds е един от най-големите играчи на пазара на недвижимите имоти. По същия начин има подобна илюзия за Google: много хора си мислят, че Google са лидер в търсенето на информация (Google Search), storage на файлове (Google Drive) или примерно иновативни технологии (Google Glass), но реално истинският бизнес модел на Google е да събират данни за поведението на своите потребители и да ги продават за целите на маркетинга.

2. Предстои ти публична лекция на 10.12.2014 в споделеното работно място на Варна “Beehive”..

Лекцията, която ще представя е на тема “Privacy Is Dead, Get Over It!” (Бел. ред. “Анонимността е вече минало, преживейте го!”), но за да може да бъде по-лесно разбираема, я наричаме още “Компютърна сигурност и защита на лични данни в Интернет.”

3. Защо реши да направиш тази лекция?

Основната причина са моите морални възгледи. Аз все още вярвам, че има смисъл да се казва истината и да бъдеш откровен с хората. Вярвам, че дори най-сложните и технически неща могат да се обяснят на хора без дълбоки познания, така че те да ги разберат и да извадят своите изводи. Вярвам, че и Интернет наистина може да продължи да бъде една платформа, която е независима от цензура и корпоративна манипулация, въпреки всички опити за обратното. А и от друга страна в българското пространство, поне аз, до момента не съм видял лекция, която да е посветена на проблемите с нарастващата търговия с личните ни данни.

4. Какви аспекти на сигурността ще засегнеш по време на лекцията си?

Има толкова много интересни теми и факти, които искам да споделя, но се притеснявам, че времето няма да стигне за всичко. Основната ми цел е да споделя това, което съм прочел и видял от моя личен опит и да поднеса интересни факти, които сигурно малко хора знаят. И все пак мога да се опитам да маркирам някои теми: първо ще започнем с кратък преглед на причините, заради които компаниите имат интерес да изграждат поведенчески модели за нас, след това ще дадем няколко забавни примери за това как хората споделят твърде лични неща с напълно непознати хора; ще разгледаме накратко как Facebook и Google събират данни за потребителите си, какво твърдят, че правят с тях и за какво реално ги използват. Ще поговорим малко и за нашумялата в последни години мрежа за анонимност Tor. Накрая ще завърша с някои наистина крайно авангардни технологии за следене и наблюдение, които са разработени и патентовани през последните няколко години и вече започват да се прилагат в САЩ.

Компютърна сигурност и защита на лични данни

Мурад Касим

5. Какви данни събират социалните мрежи за нас? Как използват събраните данни?

Тук е интересната част. По принцип малките сайтове често не пазят за нас нищо повече от име, email и парола (в криптиран формат), защото техните бизнес модели нямат нужда да събират тази информация. Например, за собственик на сайт, който се занимава с ремонт на коли не би имало почти никаква полза да плати на разработчик, за да му включи система за проследяване и изграждане на модели на потребителите му, понеже това би оскъпило цената на сайта му доста, а реално той няма тези икономически размери. При социалните мрежи моделът е друг: има милиони потребители, които реално не могат да бъдат накарани да си платят директно за използването на системата (факт: никой не обича да плаща). За това, те събират възможно най-много данни за своите потребители, систематизират ги и след това тази информация бива използвана за най-фината форма на Target Marketing, който се продава на заинтересовани частни или правителствени лица при често съмнителни и публично необявени сделки. Някои от данните, които социалните мрежи пазят за нас са: имена, дата на раждане, пол, етнически произход, религиозни убеждения, политически убеждения, интереси, характерен тип поведение (Пример: всеки петък индивидът ходи в ресторант). Стига се до там, че например Facebook може (и вече го прави, но не открито) да предвиди в петък вечер къде ще бъдете (в ресторант) и точно в 21:00 ч. вашият телефон ще получи push notification, който ви предлага да си закупите бира (понеже вие вече сте харесали 20 страници за бира във Facebook). Това е реалността как работи съвременният Тarget Мarketing с технологиите, които използваме.

6. Какво можем да направим, за да защитим информацията за себе си онлайн?

С всеки ден шансовете за това стават по-малки и по-малки понеже начините за проследяване стават все по-дълбоко заложени. За Facebook и Google има само едно правило: веднъж, когато напишете даден пост или снимка, дори след това да я изтриете, тя си остава там завинаги, в техните т.нар. “backup” сървъри. Дори вече целият анализ на тези данни започва да става напълно автоматично с изкуствен интелект. В началото на тази седмица беше публикувана новина от BBC за поредният опит на Европейския съюз да попречи на Google да доминира всички аспекти на онлайн маркетинга с опит за обвинение за антитръст. Преди около два дни известният английски учен Стивън Хокинг също изрази своите притеснения относно степента, с която технологиите вече са навлезли в нашият личен живот и евентуалния момент, в който те могат дори да отидат твърде далеч.

7. Ти си част си от екипа на софтуерната компания “158 ltd.com”. Кои са по-големите проекти, върху които си работил?

Поради позицията, която заемам, Project Manager, се налага да участвам буквално във всички проекти на фирмата ни. Някои от най-големите ни проекти за клиенти от чужбина, които съм ръководил е мобилно приложение за предсказване на спортни събития чрез анализ на огромен брой статистически и потребителски дефинирани данни. Другият проект, който в момента приключваме е иновативна система, която цели да измести цялата хартиена документация при строителните дейности (като оценяване на риск и качество) с единна мобилна апликация за iOS и Android. Уникалното за нашата фирма, е че ние имаме смелостта и ресурсите да поддържаме разнообразен брой технологии (PHP, Ruby, iOS, Android, nodeJS, Python), които да прилагаме в доста авангардни решения. За мен е удоволствие, че винаги имаме възможността да работим с най-новите технологии и похвати в софтуерната индустрия още от момента на техния зародиш. Това ни прави една от компаниите, които реагират най-бързо на всички тенденции и промени в пазара.

8. Имаш ли профили в социалните мрежи (кои)?

Да, естествено. Имам един профил в Last.fm, но нямам активни профили във Facebook или други мрежи. Проблемът е в това, че изсмукват всяка една капка информация за теб по всеки технологично възможен начин. Просто нямам толкова много време да чета постоянно какво прави някой друг, предпочитам да се съсредоточа над това, което правя аз.

9. Благодарим ти за интервюто и пожелаваме успех на лекцията ти!

Удоволствието беше мое. Искам да благодаря на Магдалена Петрова и на целия екип на списание “VIP” че се свързахте с мен за това интервю. Благодарности изказвам и на споделеното работно място във Варна “Beehive” и на неговия управител Венелин Добрев, който за втори път ме покани при тях да направя тази лекция. Напомням, че събитието е с вход свободен.

За автора

Списание VIP