Концентрирайте се върху меките умения

Когато всички други не им обръщат внимание

16.05.2017

Имате целия нужен ви опит, множество помощни материали и въобще всичко, от което смятате, че се нуждаете за да сбъднете мечтата си. Но какво е това, което ви дърпа назад? Понякога пренебрегваният набор от умения, известни като меки умения, също е от съществено значение за успеха в бизнеса и живота. Меките умения покриват важни, но трудни за измерване ключове за успех. Най-често срещаните такива често се появяват в описанията на предлаганите работни позиции. И познаването и владеенето на тези умения всъщност може да наклони везните във ваша полза и да получите така желаното място.

Концентрирайте се върху меките умения, когато всички други са се фокусирали над твърдите умения

Каква е разликата между твърди и меки умения?

Твърдите умения са нещата, които могат да бъдат измерени. Или ги имате или ги нямате. Магистърската степен по бизнес е твърдо умение. Способността да говорите испански е твърдо умение. Или ги владеете или не.

Много от спецификациите за дадена работа са за твърди умения, като например години трудов стаж или умения с определени компютърни програми. Меките умения са по-трудни за дефиниране и количествено определяне. Те не могат да бъдат измерени. Не получавате сертификат за овладяване на гъвкавостта на работното място, например.

Това са уменията, които са важни, но трудно се дефинират. Те са черти, над които можете да работите цял живот и които да използвате в различни степени и по различен начин всеки ден. Меките умения също са донякъде персонални черти, тъй като те са нещото, което носите със себе си навсякъде.

Кои са най-често срещаните меки умения?
Меките умения обхващат широк спектър от характеристики, но някои от най-често срещаните и най-необходими за успех включват:
#Добър слушател
#Разрешаващ проблеми
#Приспособим към нови ситуации
#Силен комуникатор
#Отборен играч

Концентрирайте се върху меките умения

Когато всички други са се фокусирали над твърдите умения…

Защо меки умения са важни?
Меките умения са нещо допълнително, което подтиква определен човек към успех. Те правят разликата между някой, който е добър в работата си и някой, който е страхотен. Човекът, който винаги искаш в екипа си. Това е разликата между забавен познат и най-добрия ти приятел.
Като цяло меките умения са това, което ви прави по-привлекателни и по-компетентни в очите на околните.

Да бъдеш добър слушател например е от съществено значение, ако си терапевт. А гъвкавостта, екипната работа и решаването на проблеми са от съществено значение при почти всички професии.

Как да развиете меки умения?
Меките умения са нещото, което диференцира хората, когато всички техни твърди умения съвпадат. И все повече при интервю за работа, специалистите по подбор на персонала, обръщат изключително голямо внимание на тези умения у всеки кандидат.

Но не за всички хора тези умения са нещо “вградено”. Възможно е например да сте по-търпеливи или по-добри слушатели, но това не означава, че е лесно. На някои просто не им се отдава. Но все пак има някои неща, които могат да направят за да се подобрят тези умения.

Можете целенасочено да се съсредоточите върху подобряването на меките си умения, като например да прочетете за начините да придобиете по-голяма увереност и да изпробвате сами тези методи. Може да намерите курсове по въпроси, като разрешаване на конфликти или да станете как да стана по-добър мениджър. И най-важното, каквото прочетете или чуете, приложете го вкъщи или в офиса!

Разбирането и развиването на меките умения е непрекъснат процес. И също като изучаването на език за програмиране, това може да бъде нещото, което ви прави по-добри в работата.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.