Конфликти в екипа

Можем ли да ги потушим?

11.04.2016

Човек дори добре да живее рано или късно се сблъсква с конфликт на работното място. Агресията между колеги е предимно вербална и се изразява в хапливи изречения, намеци или открити нападки по отношение на това кой как се справя със задълженията си и до каква степен е полезен за цялостното развитие на фирмата.

В по-голямата си част служителите използват сарказъм и завоалирани изречения, в които загатват отношението си към даден колега, като например: „Някой тук пак няма да успее да се вмести в срока на проекта“. Не са изключени и агресивни прояви като крясъци, обиди и скандали на работното място.

Вижте още: Конфликтът е възможност да израстнете като личност

Съществуват фрапиращи случаи на конфликти, преминаващи в открита агресия между колеги. В шивашки цех шивачка заплашва колежката си, като насочва към нея ножица. Складов работник излива чаша вода в лицето на свой колега. Продавач-консултанти в мебелен магазин се замерват с бутилки минерална вода, защото единият е навлязъл в сектора на другия.

Имате ли конфликти в екипа си?

Изслушайте и двете страни, без да взимате страна, ако искате да потушите конфликта

Ескалацията на напрежението е нещо изключително нежелателно и вредно, особено в работна среда, защото то е знак, че контрола и управлението на екипа не са ефективни.

Съответно, за недоразуменията, скандалите и агресията в офиса или цеха, които ръководите сте виновни вие, мениджъри.

Конфликти в екипа – можем ли да ги потушим?

За да се справите с конфликтите в екипа и да подобрите работната атмосфера е необходимо да поработите върху комуникацията. Казано с други думи – поговорете със служителите, постарайте се да им създадете добра нагласа  и те самите да поговорят помежду си.

Изслушайте и двете страни, без да взимате страна. Не нападайте, не давайте оценки, не обобщавайте.

Конфликти в екипа и от какво се пораждат те?

Не нападайте и не обобщавайте, а изслушайте внимателно и двете страни

Дайте време на себе си, като ръководител и на страните от конфликта да осъзнаят корените на проблема, който ги е накарал да изпаднат в конфронтация. Да се действа прибързано и на база на емоциите обикновено само може да усложни още повече ситуацията.

Вижте още: Екипът ви е толкова добър, колкото сте Вие

Ако тези няколко тактики нямат особен резултат, потърсете медиатор. Това е външен човек, който може безпристрастно и достатъчно убедително да се намеси и потуши създалия се конфликт.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването