Контузии заради неподходящи обувки

Спортни обувки, несъобразени с конкретните физически дейности

13.10.2016

За да поддържаме здраво тяло и здрав дух, трябва редовно да се раздвижваме. А опциите са толкова много. Всеки може да избере спорта, който му допада най-много. Но за хора, които не са професионални спортисти, понякога е трудно да определят подходящата екипировка. Днес ще спрем своето внимание най-вече на неподходящите обувки за бягане. Сутрешният джогинг е много популярен за млади и стари, като начин за раздвижване и поддържане на тонуса. Не е трудно за практикуване, но е лесно да си докарате някоя травма, ако не внимавате.

Контузии заради неподходящи обувки – бъдете внимателни при избора им!

Перфектните маратонки трябва да са в състояние да осигурят адекватна подкрепа на глезена и подходяща подплънка за петата. Не бягайте с износени обувки! Размерът на маратонките също трябва да бъде съобразен – половин размер по-голям от стандартния. За да ви уверим колко вредни могат да бъдат неподходящите маратонки, ви представяме кратък списък с някои от нараняванията, които е възможно да възникнат:

1.. Коляно на бегач

Синдроми свързани с болка в капачката на коляното (при спортисти) се нарича пателофемурален синдром, познат още като „коляно на бегач“. Такъв тип травма е в резултат на прекомерни, еднообразни движения в коленете.

Болките могат да бъдат предотвратени, ако се осигури достатъчна подкрепа на коленете и глезените.

Контузии заради неподходящи обувки

Изберете най-подходящите за крака ви маратонки

2.. Ахил тендинит

Възпаление на ахилесовото сухожилие (Ахил тендинит) може да бъде причинено от фактори, като бързо увеличаване на пробега, естествено плосък крак, стегнати мускули на прасеца или лоши обувки. Това състояние може да бъде предотвратено чрез разтягане на мускулите на прасеца преди всяка тренировка и носенето на правилните обувки.

3.. Плантарен фасциит

Представлява възпаление на тъкан (плантарна фасция), която свързва стъпалото с пръстите на крака. Неудобните обувки са една от причините за това състояние. Това може да доведе до скованост и болки в свода на стъпалото.

4.. Calluses на краката

Или мазоли по краката се появяват върху кожата, когато е изложена на силно физическо въздействие. Превенцията е най-добрият начин за справяне с мехурите. Добрите маратонки са от изключително значение за избягване на този неприятен проблем. Важно е също и да ви пасват добре по крака.

5.. Изкълчен глезен

Навяхването на глезена е много честа травма. Тя възниква при прекомерно движение в ставата – усукване на ходилото, стъпване върху неравна повърхност или прилагане на по-голяма сила върху ставата. Маратонките за спорт и най-вече за бягане трябва добре да обхващат крака, за да предпазят всички негови частии и да предотвратят наранявания.

Занимавайте се активно със спорт, който ви доставя удоволстивие и избирайте обувките си умно. Не пестете малката разлика пари за сметка на здравето на краката си. Инвестирайте в чифт качествени маратонки, за да сте сигурни че сте осигурили най-добрата защита на крака си.

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.